Wykonanie
Kiedyś nie byłam zwolenniczką zup kremów, ale dzisiaj jestem do nich przekonana i od czasu do czasu wypróbowuję nowe smaki. Dziś zupa krem z
pieczarek . Łagodna, o lekko maślanym smaku z dodatkiem podsmażanych korzennych warzyw i odrobiną aromatu
tymianku.
300 g
pieczarek, pokrojonych w grube plastry2
marchewki, pokrojone w plastry1
pasternak (może być
korzeń pietruszki), pokrojony w plastry1 mała
cebula, posiekana2 łyżki
masła1 łyżka
olejukilka gałązek
tymianku (same listki)1
kostka rosołowa organic2 litry
wodysól i
pieprz do smaku
natka pietruszkiNa dużej patelni rozpuszczamy
olej i
masło, wrzucamy pokrojone
pieczarki,
marchewkę,
pasternak i
cebulę, oraz listki z
tymianku. Smażymy kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Do garnka wlewamy rosół przyrządzony z gorącej
wody i
kostki rosołowej i wrzucamy do niej warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ognień i gotujemy ok 15 minut. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy
sola i
pieprzem i miksujemy. Na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki.