ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

nazwa

Wykonanie

Kiedyś nie byłam zwolenniczką zup kremów, ale dzisiaj jestem do nich przekonana i od czasu do czasu wypróbowuję nowe smaki. Dziś zupa krem z pieczarek . Łagodna, o lekko maślanym smaku z dodatkiem podsmażanych korzennych warzyw i odrobiną aromatu tymianku.
300 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry
2 marchewki, pokrojone w plastry
1 pasternak (może być korzeń pietruszki), pokrojony w plastry
1 mała cebula, posiekana
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
kilka gałązek tymianku (same listki)
1 kostka rosołowa organic
2 litry wody
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
Na dużej patelni rozpuszczamy olej i masło, wrzucamy pokrojone pieczarki, marchewkę, pasternak i cebulę, oraz listki z tymianku. Smażymy kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Do garnka wlewamy rosół przyrządzony z gorącej wody i kostki rosołowej i wrzucamy do niej warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ognień i gotujemy ok 15 minut. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy sola i pieprzem i miksujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2016/03/zupa-krem-z-pieczarek.html