Wykonanie
Zwykła zupa ziemniaczana może przerodzić się w niezwykłą, wyjątkową potrawę, jeśli przygotujemy ją w niebanalny sposób. Tym razem dodatkiem do aksamitnego kremu ziemniaczanego została pełna smaku, rumiana
cebulka.
1 łodyga
selera naciowego - pokrojonego w małe kawałki1 kg
ziemniaków - umytych, obranych1,25 l
bulionu warzywnego1
listek laurowy3-4 ziarenka
ziela angielskiego125 ml
śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)1 ząbek
czosnku - obrany, przeciśnięty (lub więcej - ile lubicie)
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku4
cebule - obrane, pokrojone w pół plastry200 g
pieczarek - pokrojonych w plastry
olej i
masło do smażeniaew.
natka pietruszki do dekoracji1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na łyżce
oleju siekaną
łodygę selera. Obrane
ziemniaki kroimy na małe kawałki, dodajemy do garnka i gotujemy pod przykryciem w
bulionie, do całkowitej miękkości, ok. 20 minut, wraz z
listkiem laurowym i
zielem angielskim.Ponieważ robimy zupę krem, początkowo używamy mało płynu. Jeśli pod koniec uznacie, że wolicie rzadszą zupę, zawsze będzie można dolać więcej
bulionu.2 . W międzyczasie, gdy
ziemniaki się gotują, przygotowujemy rumianą
cebulę: obraną
cebulę kroimy w pół plastry. Podsmażamy na
oleju z
masłem (
olej zapobiegnie przypalaniu się
masła), aż
cebula będzie chrupiąca i rumiana (ale nie spalona!). Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojone w plastry
pieczarki.3. Gdy
ziemniaki będą już miękkie, dodajemy
czosnek i ucieramy zupę na gładko blenderem. Dodajemy
śmietankę i rumianą
cebulę, po czym doprawiamy zupę do smaku
solą i ew.
pieprzem.Jeśli uznamy, że zupa jest za gęsta, rozrzedzamy ją
bulionem,
śmietanką lub
mlekiem.Na każdej porcji zupy na talerzu układamy po łyżce smażonych
pieczarek i posypujemy trochę siekanej
natki.