Wykonanie
Lista składników250 dużych muszelek
makaronowych [n] nadzienie 350 g
mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki
oleju 1/2 dużej
cebuli 400 g
pieczarek 1 łyżka suszonej
bazylii 1 łyżeczka
słodkiej papryki 1 mały
por 1 łyżeczka
przecieru pomidorowego sól,
pieprz chilli do smaku, niekoniecznie [n]
sos pomidorowy 1 łyżka
oleju czosnkowego lub zwykłego 1 średnia
cebula 400 g
pomidorów z puszki dobrej jakości 1 łyżka
magii w płynie 700 ml
wywaru warzywnego lub duża
kostka rosołowa i
woda mały pęczek świeżej
bazylii lub suszone do smaku( 1 łyżeczka) 130 g potartego
sera salamiTa porcja jest duża wystarczy na obiad dla 4-5 osób. Smaczny pomysł na obiad.

Przygotowanie nadzienia – patelnię z
olejem rozgrzać, wrzucić posiekaną
cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny.
Pora umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić w poprzeczne cienkie paski. Dodać
pora do
cebuli, smażyć aż zmięknie. Następnie dodać
mięso mielone, doprawić
bazylią,
papryką słodką,
chilli,
solą i
pieprzem. Dodać
przecier pomidorowy i wymieszać. Smażyć aż
mięso straci kolor surowizny. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno
pieczarki. Smażyć chwilkę,
pieczarki tylko muszą puścić
wodę. Nadzienie nie powinno być suche.

Przygotowanie
makaronu – do każdej muszelki makaronowej nałożyć farsz za pomocą łyżeczki. Rozłożyć muszelki na dnie dużego żaroodpornego naczynia. Odstawić na bok.
Sos pomidorowy – na patelni rozgrzać
olej. Dodać posiekaną
cebulkę, smażyć aż
cebulka nabierze złotego kolory. Wlać
pomidory z puszki,
wywar warzywny lub
kostkę rosołową rozmieszaną w gorącej wodzie. Zagotować i doprać do smaku
solą i
pieprzem. Sos powinien
mieć wyrazisty smak. Można doprawić
chilli, ale to jak lubicie. Zagotować i zdjąć z ognia. Zmielić na jednolitą masę za pomocą blendera lub malaksera. Dodać
ser, wymieszać. Zostawić trochę
sera do posypania na górze.Wylać sos na
makaron.Pieczenie – włożyć zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 200 C. Naczynie z zapiekanką musi być przykryte. Piec godzinę, 10 minut przed końcem odkryć naczynie i posypać pozostałym
serem.Smacznego.