ßßß Cookit - przepis na Zapiekane muszle makaronowe z mięsnym farszem

Zapiekane muszle makaronowe z mięsnym farszem

nazwa

Wykonanie

Lista składników
250 dużych muszelek makaronowych [n] nadzienie 350 g mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju 1/2 dużej cebuli 400 g pieczarek 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 mały por 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz chilli do smaku, niekoniecznie [n] sos pomidorowy 1 łyżka oleju czosnkowego lub zwykłego 1 średnia cebula 400 g pomidorów z puszki dobrej jakości 1 łyżka magii w płynie 700 ml wywaru warzywnego lub duża kostka rosołowa i woda mały pęczek świeżej bazylii lub suszone do smaku( 1 łyżeczka) 130 g potartego sera salami
Ta porcja jest duża wystarczy na obiad dla 4-5 osób. Smaczny pomysł na obiad.
Przygotowanie nadzienia – patelnię z olejem rozgrzać, wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Pora umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić w poprzeczne cienkie paski. Dodać pora do cebuli, smażyć aż zmięknie. Następnie dodać mięso mielone, doprawić bazylią, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilkę, pieczarki tylko muszą puścić wodę. Nadzienie nie powinno być suche.
Przygotowanie makaronu – do każdej muszelki makaronowej nałożyć farsz za pomocą łyżeczki. Rozłożyć muszelki na dnie dużego żaroodpornego naczynia. Odstawić na bok.
Sos pomidorowy – na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć aż cebulka nabierze złotego kolory. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny lub kostkę rosołową rozmieszaną w gorącej wodzie. Zagotować i doprać do smaku solą i pieprzem. Sos powinien mieć wyrazisty smak. Można doprawić chilli, ale to jak lubicie. Zagotować i zdjąć z ognia. Zmielić na jednolitą masę za pomocą blendera lub malaksera. Dodać ser, wymieszać. Zostawić trochę sera do posypania na górze.
Wylać sos na makaron.
Pieczenie – włożyć zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 200 C. Naczynie z zapiekanką musi być przykryte. Piec godzinę, 10 minut przed końcem odkryć naczynie i posypać pozostałym serem.
Smacznego.
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/zapiekane-muszle-makaronowe-z-miesnym-farszem