ßßß
Kremowe ziemniaki z grzybami(4 porcje)Składniki:2 łyżki oleju roślinnego1/2 dużej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki2 ząbki czosnku, drobno posiekane250 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę1/4 szklanki białego wina4 ziemniaki, obrane pokrojone w grubą kostkę3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 lub 36 %sól i pieprznatka pietruszki do podaniaPrzygotowanie:Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj czosnek i pieczarki i smaż kolejne 10 minut. Następnie wlej wino i gotuj aż praktycznie odparuje.Dodaj do patelni ziemniaki i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut.Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i zmniejsz ogień do prawie najmniejszego. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Jeżeli sos stanie się zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Dopraw do smaku, jeżeli to konieczne.Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:2 tbsp vegetable oil1/2 large onion, thinly sliced2 garlic cloves, minced250 g button mushrooms, cut into large dice1/4 cup white wine4 potatoes, peeled cut into large dice3/4 cup creamsalt and pepperparsley to garnishPreparation:On a large pan heat on medium heat oil, add onions and cook for 3-4 minutes. Add garlic and mushrooms and cook for about 10 minutes. Add wine and keep cooking until it evaporates.Add potatoes and cook, stirring occasionally for 10 minutes.Add cream, some salt and pepper and reduce heat to low. Cover with a tight lid and cook for about 15-20 minutes or until the potatoes are cooked through. Add some water if sauce is too thick. Season to taste if necessary.Garnish with fresh parsley and serve.Enjoy!
Share the post "Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms"


