ßßß Cookit - przepis na Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms"
Dziś przedstawiam Wam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego. Pyszne ziemniaki z grzybami w pysznym sosie śmietankowym, które przygotowuje się w jednej patelni z pewnością przypadną do gustu każdemu. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, najpierw podsmażamy cebulkę z czosnkiem, następnie dodajemy pieczarki i ziemniaki, a na koniec dusimy na bardzo małym ogniu w śmietance, pycha! Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Kremowe ziemniaki z grzybami
(4 porcje)
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
1/2 dużej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
250 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
1/4 szklanki białego wina
4 ziemniaki, obrane pokrojone w grubą kostkę
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 lub 36 %
sól i pieprz
natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Dodaj czosnek i pieczarki i smaż kolejne 10 minut. Następnie wlej wino i gotuj aż praktycznie odparuje.
Dodaj do patelni ziemniaki i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut.
Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i zmniejsz ogień do prawie najmniejszego. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Jeżeli sos stanie się zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Dopraw do smaku, jeżeli to konieczne.
Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.
Smacznego!
English version
(4 servings)
Ingredients:
2 tbsp vegetable oil
1/2 large onion, thinly sliced
2 garlic cloves, minced
250 g button mushrooms, cut into large dice
1/4 cup white wine
4 potatoes, peeled cut into large dice
3/4 cup cream
salt and pepper
parsley to garnish
Preparation:
On a large pan heat on medium heat oil, add onions and cook for 3-4 minutes. Add garlic and mushrooms and cook for about 10 minutes. Add wine and keep cooking until it evaporates.
Add potatoes and cook, stirring occasionally for 10 minutes.
Add cream, some salt and pepper and reduce heat to low. Cover with a tight lid and cook for about 15-20 minutes or until the potatoes are cooked through. Add some water if sauce is too thick. Season to taste if necessary.
Garnish with fresh parsley and serve.
Enjoy!
Share the post "Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms"
Źródło:http://karmelowy.pl/kremowe-ziemniaki-grzybami-creamy-potatoes-with-mushrooms