Wykonanie
Zapiekankę ziemniaczaną przygotowałam z
grzybami mrożonymi, można ją również zrobić z świeżymi
grzybami lub
pieczarkami.Jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu, bo np. pracujemy, można ją przygotować dzień wcześniej, następnie przed zapiekaniem zalewamy
jajkami z
mlekiem. Mamy szybki i bardzo pyszny obiad.

SKŁADNIKI :1 kg
ziemniaków0,5 kg
grzybów (podgrzybki,
pieczarki)2
cebule, obrane i pokrojone w paseczki1/2 szklanki
mleka4-
jajka100 ml
śmietany 12 %
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
czosnek w granulkach100 g
startego sera goudy
natka pietruszkiodrobina
oleju do podpieczenia
grzybówPRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy
wodą i solimy. Gotujemy na pół miękko, odcedzamy,studzimy i obieramy. Następnie kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju, dodajemy
cebulę i pokrojone
grzyby. Podpiekamy aż całkowicie odparują płyny, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Grzyby przekładamy do miseczki, jak przestygną dodajemy
śmietanę i
natkę pietruszki, mieszamy.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, układamy pierwszą warstwę
ziemniaków, które przyprawiamy
solą,
pieprzem,
czosnkiem i gałką. Na to nasza masa z
grzybków, ładnie ją rozsmarowujemy i układamy plastry
ziemniaków, na wierzch można poukładać troszkę pozostałych
grzybów.
Jajka mieszamy z
mlekiem, doprawiamy
solą,
pieprzem i wylewamy na zapiekankę.Widelcem nakłuwamy
ziemniaki tak aby masa jajeczna dostała się do środka. Posypujemy całość
startym serem i zapiekamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 17-190 * C.Podajemy zapiekankę ciepłą z dodatkiem
kefiru,
pieczonego mięsa lub zjadamy samą.Pyszna również na drugi dzień podpieczona na patelni.Smacznego.



