ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z GRZYBAMI

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Zapiekankę ziemniaczaną przygotowałam z grzybami mrożonymi, można ją również zrobić z świeżymi grzybami lub pieczarkami.
Jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu, bo np. pracujemy, można ją przygotować dzień wcześniej, następnie przed zapiekaniem zalewamy jajkami z mlekiem. Mamy szybki i bardzo pyszny obiad.
SKŁADNIKI :
1 kg ziemniaków
0,5 kg grzybów (podgrzybki, pieczarki)
2 cebule, obrane i pokrojone w paseczki
1/2 szklanki mleka
4- jajka
100 ml śmietany 12 %
sól, pieprz,gałka muszkatołowa, czosnek w granulkach
100 g startego sera goudy
natka pietruszki
odrobina oleju do podpieczenia grzybów
PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy na pół miękko, odcedzamy,studzimy i obieramy. Następnie kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i pokrojone grzyby. Podpiekamy aż całkowicie odparują płyny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Grzyby przekładamy do miseczki, jak przestygną dodajemy śmietanę i natkę pietruszki, mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków, które przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i gałką. Na to nasza masa z grzybków, ładnie ją rozsmarowujemy i układamy plastry ziemniaków, na wierzch można poukładać troszkę pozostałych grzybów.
Jajka mieszamy z mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i wylewamy na zapiekankę.
Widelcem nakłuwamy ziemniaki tak aby masa jajeczna dostała się do środka. Posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 17-190 * C.
Podajemy zapiekankę ciepłą z dodatkiem kefiru, pieczonego mięsa lub zjadamy samą.
Pyszna również na drugi dzień podpieczona na patelni.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/01/zapiekanka-ziemniaczana-z-grzybami.html