Wykonanie
Zrobiło się mroźno i nagle wszyscy tęsknią za plażą, świeżą, letnią bryzą znad morza i ciepełkiem, egzotyką. Niektórzy z tej okazji
rąbią starą meblościankę, wygrzebują z piwnicy dziurawe gumofilce i po zmroku ostro palą tymi znaleziskami w piecu, dokładając swoją cegiełkę do bijącego rekordy smogu, ale grunt, że w domu robią się tropiki. Nocny Azja express. Prosto do Pekinu. Pokażmy, że Polacy potrafią lepiej od Chińczyków! Co oni wiedzą o zanieczyszczeniach? My to dopiero mamy
jaja, bo śmigamy po ulicach bez masek!Dobra, pozostając w ciepłym klimacie, ale zbaczając w przyjemniejszą stronę, podrzucam przepis na gofry. Bardzo lekkie, z chrupiącą skórką. Nieprzesadnie słodkie, bo jeśli ktoś lubi
słodycze, to sobie na nie nałożyć górę
bitej śmietany i polać frużeliną bądź zasypać na
biało cukrem pudrem. Delikatne, bo w stosunku do ilości
mąki jest dużo
jajek, a rosną w głównej mierze na ubitej z
białek pianie.
Proszku do pieczenia jest symboliczna ilość, żeby nieco wspomóc je we wzroście.A na zakończenie anegdotka:Moja Panna Grymaśna jest chyba największą fanką gofrów. Często prosi, żeby zrobić jej gofra z „głupią śmietaną”. Kiedy usłyszałam to określenie pierwszy raz, zapytałam, dlaczego jest głupia. Człowiek Wyżerka wszedł jej w słowo i odpowiedział, że jest głupia, bo
daje się bić. Jak on ją dobrze rozumie! ❤
Składniki (10 – 14 sztuk):4
jajka (
białka i
żółtka osobno)szczypta
soli250 ml
mleka250 g
mąki pszennej (może być tortowa, może być chlebowa)½ łyżeczki
proszku do pieczenia (można pominąć)30 g domowego
cukru z
wanilią (2 płaskie łyżki)75 g roztopionego
masła (można zastąpić
olejem)opcjonalnie:
olej rzepakowy do smarowania gofrownicyNa początek mała uwaga:
mąka do gofrów może być tortowa, może być chlebowa – im niższy typ, tym lżejsze będą gofry. Na chlebowej też wychodzą pyszne, ale już wyższego typu
mąki niż 750 nie polecam.W jednym naczyniu zmiksuj
mleko z
mąką,
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
żółtkami oraz roztopionym
masłem. W drugim naczyniu umieść
białka, dodaj szczyptę
soli i ubij na sztywną pianę.Delikatnie wmieszaj ubite
białka w masę, wyjdzie dość luźne, łatwo rozprowadzające się w gofrownicy ciasto.Nakładaj porcje ciasta na gofrownicę – ja leję tyle, żeby wypełniło wszystkie dołki albo robię kleksa na środku, żeby powstała gofrowa gwiazdka. I nie smaruję gofrownicy
olejem, wystarcza
masło w cieście.Piecz przez około 3 – 4 minuty, następnie odłóż na kratkę, żeby gofry odparowały i nabrały dzięki temu więcej chrupkości.Podawaj np. oprószone
cukrem pudrem, z
bitą śmietaną,
dżemem, frużeliną
wiśniową .
Related PostsZielone naleśnikiPółrazowe
bułki drożdżoweMaślane bułki do burgerów
Mleczne rogale z
czekoladąCroque madame