ßßß
Składniki (10 – 14 sztuk):4 jajka (białka i żółtka osobno)szczypta soli250 ml mleka250 g mąki pszennej (może być tortowa, może być chlebowa)½ łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)30 g domowego cukru z wanilią (2 płaskie łyżki)75 g roztopionego masła (można zastąpić olejem)opcjonalnie: olej rzepakowy do smarowania gofrownicyNa początek mała uwaga: mąka do gofrów może być tortowa, może być chlebowa – im niższy typ, tym lżejsze będą gofry. Na chlebowej też wychodzą pyszne, ale już wyższego typu mąki niż 750 nie polecam.W jednym naczyniu zmiksuj mleko z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i żółtkami oraz roztopionym masłem. W drugim naczyniu umieść białka, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.Delikatnie wmieszaj ubite białka w masę, wyjdzie dość luźne, łatwo rozprowadzające się w gofrownicy ciasto.Nakładaj porcje ciasta na gofrownicę – ja leję tyle, żeby wypełniło wszystkie dołki albo robię kleksa na środku, żeby powstała gofrowa gwiazdka. I nie smaruję gofrownicy olejem, wystarcza masło w cieście.Piecz przez około 3 – 4 minuty, następnie odłóż na kratkę, żeby gofry odparowały i nabrały dzięki temu więcej chrupkości.Podawaj np. oprószone cukrem pudrem, z bitą śmietaną, dżemem, frużeliną wiśniową .
Related PostsZielone naleśnikiPółrazowe bułki drożdżoweMaślane bułki do burgerówMleczne rogale z czekoladąCroque madame