ßßß
Składniki: (na formę 22 x 32 cm)4 jajka170 g suchego mielonego maku (bez problemu można już kupić w niemal każdym markecie)3/4 szklanku drobnego cukrucukier wanilinowy3 łyżki mąki pszennej2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniakrem śmietankowy:500g serka mascarpone250 ml śmietanki 30%4 łyżki cukru pudrumasa czekoladowa:250 g serka mascarpone200 g kremu typu Nutellaponcz:50 ml likieru Amaretto + 50 ml wodyponadto:1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g)2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto
Sposób wykonania:Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej.Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.Krem śmietankowy:Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.Masa czekoladowa:Składniki masy powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli dodacie ciepłą Nutellę do zimnego serka masa się zwarzy).Mascaropne i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Najłatwiej za pomocą trzepaczki rózgowej.Składanie ciasta:Ciasto makowe odwrócić spodem do góry (macie wtedy gwarancję, że wierzch będzie idealnie równy). Skropić ponczem. Wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozprowwadzić masę z Nutellą.Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny.Przed podaniem oprószyć wiórkami czekolady.Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.Smacznego :)