ßßß Cookit - przepis na Żurawinowiec

Żurawinowiec

nazwa

Wykonanie

Przepis na przygotowanie ciasta nie jest skomplikowany, polecam.
Oprócz wymienionych składników będziemy potrzebować również dżem z czarnej porzeczki.
Składniki na ciasto biszkoptowe :
6 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać
Wylać na formę z papierem do pieczenia, piec w temp. 160-180 *C przez ok. 30 min
Składniki na masę :
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 budynie czekoladowe, takie na 1/2 l.- bez cukru
1 masło, użyłam pół na pół roślinne z kubka i z kostki 82 % - razem 25 dag
10 dag suszonej żurawiny, moczonej przez noc w alkoholu
ok. szklanki wódki
Przygotowanie masy budyniowej do ciasta:
Ugotować budyń na mleku z cukrem i przestudzić
Masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce przestudzonego budyniu, wmieszać dokładnie
Składniki do masy czekoladowej z żurawiną na wierzch ciasta:
1 czekolada mleczna i 1 czekolada gorzka
125 g masła
żurawina
Przygotowanie masy czekoladowej :
Masło ogrzać w rondelku i rozpuścić w nim obie czekolady, uważać by nie zagotować!
Dodać do tego osączoną z alkoholu żurawinę - wymieszać dokładnie, a alkohol zachować
Przygotowanie ciasta:
Kroimy biszkopt na 2 części, jedną układamy w foremce na papierze do pieczenia, nasączamy częścią alkoholu i smarujemy ją dżemem
Wykładamy na niego część masy budyniowej- rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, ciasto nasączamy pozostałym alkoholem
Rozsmarowujemy na nim resztę masy budyniowej
Na wierzch wykładamy rozpuszczoną czekoladę z żurawiną i wyrównujemy ciasto.
Przepis z "103 ciasta siostry Anastazji", zmodyfikowałam go w ten sposób, że użyłam żurawinę, a nie rodzynki :)
Moje uwagi:
Jeśli ciasto nasączymy lekko posłodzoną wodą plus sok z cytryny to ciasto będą mogły spróbować również dzieci:)
Czekolada na wierzchu jest dość twarda, dlatego ciasto przed krojeniem wyjęłam na jakiś czas z lodówki.
Jeśli użyjemy rodzynek, to ciasto będzie bardzo słodkie.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2017/01/zurawinowiec.html