ßßß Cookit - przepis na Czekoladki Bounty

Czekoladki Bounty

nazwa

Wykonanie

Nie ma to jak połączenie czekolady i kremowego słodkiego kokosu...mmmm nie wiem jak Wy, ale ja się rozpływam na samą myśl i przypomnienie. Bo niestety czekoladki już zjedzone. Rodzinka stanowczo prosiła o powtórkę... i jak tu odkrywać nowe smaki i próbować nowych przepisów, jak człowiek chce wracać do tego co dobre???
Czekoladki robiłam w foremce sylikonowej którą niedawno wygrałam w tym konkursie.
Są to dość małe foremeczki i do nadziewania nadają się średnio, lepsze by były większe. W tych natomiast na pewno sprawdzą się wspaniale czekoladki o różnych smakach, nie nadziewane.
Składniki:
100g czekolady gorzkiej
50g czekolady mlecznej
3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
2/3 szklanki mleka
3 łyżeczki mąki kukurydzianej(płaskie)
30ml wódki(jak nie chcecie alkoholu to pomińcie, będą równie dobre)
1 czubata łyżka cukru
2 paski białej czekolady
Czekoladę gorzką i mleczną topimy w kąpieli wodnej. Foremki schładzamy. Pędzelkiem dokładnie smarujemy wnętrze foremek, wstawiamy do zamrażalnika. Po 15 minutach wyjmujemy foremki i nakładamy kolejną warstwę czekolady. Schładzamy. W garnku gotujemy mleko z wiórkami, cukrem i czekoladą białą. Gotujemy chwilę aż masa stanie się lekko gęsta. W odrobinie mleka rozrabiamy mąkę kukurydzianą i zagęszczamy nią masę kokosową. Studzimy i gdy masa będzie chłodna dolewamy wódkę i dokładnie mieszamy. Napełniamy nasze czekoladki nadzieniem kokosowym zostawiając milimetr wolnego miejsca od góry. Ponownie topimy czekoladę w kąpieli wodnej. Wypełniamy nasze czekoladki i wyrównujemy wierzchnią warstwę. Schładzamy około 30-40 minut w zamrażalniku. Gotowe przechowujemy w lodówce o ile uda nam się ich od razu nie zjeść... ;)
Jak dla mnie czekoladki te są dużo lepsze od kupnych, szczerze polecam i życzę Wam Smacznego ;))))
Źródło:http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/2013/03/czekoladki-bounty.html