Wykonanie

Przepis na przygotowanie ciasta nie jest skomplikowany, polecam.Oprócz wymienionych składników będziemy potrzebować również
dżem z czarnej porzeczki.Składniki na ciasto
biszkoptowe :6 jaj1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta
biszkoptowego:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier i
żółtkaDodać
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaćWylać na formę z papierem do pieczenia, piec w temp. 160-180 *C przez ok. 30 min

Składniki na masę :3 szklanki
mleka4 łyżki
cukru2 budynie
czekoladowe, takie na 1/2 l.- bez
cukru1
masło, użyłam pół na pół roślinne z kubka i z kostki 82 % - razem 25 dag10 dag
suszonej żurawiny, moczonej przez noc w
alkoholuok. szklanki
wódki
Przygotowanie masy budyniowej do ciasta:Ugotować
budyń na
mleku z
cukrem i przestudzić
Masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce przestudzonego budyniu, wmieszać dokładnieSkładniki do masy czekoladowej z
żurawiną na wierzch ciasta:1
czekolada mleczna i 1
czekolada gorzka125 g
masłażurawinaPrzygotowanie masy czekoladowej :
Masło ogrzać w rondelku i rozpuścić w nim obie
czekolady, uważać by nie zagotować!Dodać do tego osączoną z
alkoholu żurawinę - wymieszać dokładnie, a
alkohol zachowaćPrzygotowanie ciasta:Kroimy
biszkopt na 2 części, jedną układamy w foremce na papierze do pieczenia, nasączamy częścią
alkoholu i smarujemy ją
dżememWykładamy na niego część masy budyniowej- rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią
biszkoptu, ciasto nasączamy pozostałym
alkoholemRozsmarowujemy na nim resztę masy budyniowejNa wierzch wykładamy rozpuszczoną
czekoladę z
żurawiną i wyrównujemy ciasto.Przepis z "103 ciasta siostry Anastazji", zmodyfikowałam go w ten sposób, że użyłam
żurawinę, a nie
rodzynki :)

Moje uwagi:Jeśli ciasto nasączymy lekko posłodzoną
wodą plus
sok z cytryny to ciasto będą mogły spróbować również dzieci:)
Czekolada na wierzchu jest dość twarda, dlatego ciasto przed krojeniem wyjęłam na jakiś czas z lodówki.Jeśli użyjemy
rodzynek, to ciasto będzie bardzo słodkie.