ßßß
Składniki:4 matiasy2 kwaskowe jabłka (reneta, idared)sok z 1/2 cytryny300 g buraków podłużnych600 g ziemniakówśmietana 12% mała2 łyżki majonezu2 łyżki posiekanego koperkusól, pieprzMatiasy moczyć w wodzie przez jedną noc (lub 12 godzin).Buraki i ziemniaki umyć dokładnie szczoteczką. Nie obierać. W jednym garnku wstawić buraki i gotować ok. 45 minut, w drugim ziemniaki na 20 minut. Odcedzić, zostawić do ostygnięcia.Buraki i ziemniaki obrać. Pokroić w plasterki (ewentualnie półplasterki).Śledzie odsączyć z wody i pokroić na 2 cm kawałki.Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, następnie pokroić w poprzek w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.Śmietanę wymieszać z majonezem, posiekanym koperkiem i przyprawami (radzę nie używać dużo soli, bo śledzie pomimo moczenia i tak będą dość słone).Składniki wymieszać z sosem lub ułożyć tak jak ja dekoracyjnie i podać z sosem obok.
Przepis ląduje oczywiście w akcji Kuchnia skandynawska 2016. Pamiętacie o konkursie?Jutro wracam do prezentowania przepisów z książki Wszystkie smaki Skandynawii . Zapraszam tym razem na pyszne bułeczki z marchewką i słonecznikiem.