ßßß
Chyba każdy już zna cynamonowe zawijane drożdżówki 'cinnamon buns'. Co Wy na to, by upiec takie ciasteczka? Kruche ciastka z pysznym nadzieniem cynamonowym, zawijane dokładnie tak samo jak Wasze ulubione bułeczki :-). Pełne aromatu pomarańczy, bardzo smaczne, skradną Wasze serca :-).Przepis na 48 ciastek.Składniki na kruche ciasto:230 g masła3/4 szklanki cukru pudru (lub mniej)duża szczypta soliskórka otarta z 1 niedużej pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 duże jajko2 i 1/4 szklanki mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać sól, skórkę otartą z pomarańczy, wanilię i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować do połączenia. Dodać mąkę i zmiksować - powstałe ciasto będzie dość klejące.Ciasto uformować w kulę, schłodzić przez około 60 minut lub do momentu, kiedy ciasto stężeje na tyle, że da się wałkować.Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość 30 x 30 cm (ja ciasto rozwałkowałam mocniej, około 30 x 40 cm, aby w środku ciasteczka było więcej spiralek), lekko podsypując mąką i wyrównując brzegi. Ciasto posmarować nadzieniem cynamonowym, następnie zwinąć jak roladę pomagając sobie papierem do pieczenia. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce np. przez noc.Formę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i ostrym cienkim nożem pokroić na plasterki o grubości około 4 mm. Ciasteczka układać na blaszce w niedużych odstępach. Piec w temperaturze 190ºC (piekłam z grzaniem góra-dół bez termoobiegu) przez około 12 - 15 minut lub do lekkiego zarumienienia się brzegów ciastek. Wystudzić na kratce.Przechowywać w zamkniętym pojemniku.Cynamonowe nadzienie:75 g masła1/4 szklanki miałkiego brązowego cukru (np. muscovado)1,5 łyżki golden syrupu (lub płynnego miodu)1 łyżka cynamonu2 łyżki mąki pszennejduża szczypta soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i rozetrzeć/zmiksować do otrzymania jednolitej pasty.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Cookies" Todd Knaster.