Wykonanie
Chyba każdy już zna
cynamonowe zawijane drożdżówki 'cinnamon buns'. Co Wy na to, by upiec takie ciasteczka? Kruche
ciastka z pysznym nadzieniem
cynamonowym, zawijane dokładnie tak samo jak Wasze ulubione bułeczki :-). Pełne aromatu
pomarańczy, bardzo smaczne, skradną Wasze
serca :-).Przepis na 48
ciastek.Składniki na kruche ciasto:230 g
masła3/4 szklanki
cukru pudru (lub mniej)duża szczypta
soliskórka otarta z 1 niedużej
pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 duże
jajko2 i 1/4 szklanki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
sól, skórkę otartą z
pomarańczy,
wanilię i zmiksować. Dodać
jajko i zmiksować do połączenia. Dodać
mąkę i zmiksować - powstałe ciasto będzie dość klejące.Ciasto uformować w kulę, schłodzić przez około 60 minut lub do momentu, kiedy ciasto stężeje na tyle, że da się wałkować.Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość 30 x 30 cm (ja ciasto rozwałkowałam mocniej, około 30 x 40 cm, aby w środku
ciasteczka było więcej spiralek), lekko podsypując
mąką i wyrównując brzegi. Ciasto posmarować nadzieniem
cynamonowym, następnie zwinąć jak roladę pomagając sobie papierem do pieczenia. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce np. przez noc.Formę do
ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i
ostrym cienkim nożem pokroić na plasterki o grubości około 4 mm.
Ciasteczka układać na blaszce w niedużych odstępach. Piec w temperaturze 190ºC (piekłam z grzaniem góra-dół bez termoobiegu) przez około 12 - 15 minut lub do lekkiego zarumienienia się brzegów
ciastek. Wystudzić na kratce.Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Cynamonowe nadzienie:75 g
masła1/4 szklanki miałkiego
brązowego cukru (np. muscovado)1,5 łyżki golden
syrupu (lub płynnego
miodu)1 łyżka
cynamonu2 łyżki
mąki pszennejduża szczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i rozetrzeć/zmiksować do otrzymania jednolitej pasty.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Cookies" Todd Knaster.