Wykonanie

Przyznaję, że to ciasto jest z
serii tych które lubię najbardziej.Proste; łatwe do zrobienia, oszczędne w składniki no i pyszne. Szczególnie zaraz po upieczeniu :)Składniki:1 szklanka
oleju2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru trzcinowego ( u mnie biały)1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
sodki2 całe
jajka1/2 szklanki
rodzynek (wcześniej namoczonych w wodzie)5
jabłek
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę
Jajka łączymy z
cukrem ucieramy dodajemy
olej - ucieramyPowstałym płynem zalewamy
owoce i odstawiamy je na 10 minut. Po tym czasie dodajemy do nich przesianą
mąkę z
sodką,
cynamonem oraz osączone
rodzynki. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy, aż powstanie gęsta masaPrzelewamy ją do tortownicy- wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą.Ciasto pieczemy w 180°C przez 45 minut. Podajemy po wystudzeniu można obsypać
cukrem pudrem. Ja zrobiłam kruszonkę.przepis stąd

Kruszonka:1/2 szklanki
mąki1/3 szklanki
cukruok.1/4 - 250 gramowej kostki
masła lub
margarynyWszystkie składniki połączyć i ucierać
między palcami, wierzch posypać przed upieczeniem ciasta.Nie
mogę się oprzeć pokusie by nie pokazać Wam pięknego zdjęcia tegorocznej jesieni w Kołobrzegu :)

Nawet jesienią nad morzem jest uroczo...