Wykonanie
Dzisiejszy przepis będzie wspaniałą propozycją dla wszystkich początkujących w kuchni. To ciasto z
jabłkami jest banalnie proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki prawie zawsze mamy w domu. Dodatek
owoców powoduje, że ciasto długo zachowuje świeżość. Polecam na szybkie, bezstresowe pieczenie - ja na pewno wykorzystam przepis jeszcze wiele
razy. Smacznego:)Przepis znalazłam tutaj. na tortownicę o średnicy 23 cm:300 g
mąki,łyżeczka
sody,łyżeczka
proszku do pieczenia,łyżeczka
cynamonu,180 g
cukru (w tym kilka łyżek domowego
cukru waniliowego),2/3 szklanki
oleju,3
jajka (w temperaturze pokojowej),2
jabłka (o łącznej wadze 450-500 g),100 g
orzechów lub
rodzynek na kruszonkę:100 g
mąki,80 g
cukru,1/2 łyżeczki
cynamonu,100 g zimnego
masłaPrzygotować kruszonkę: wymieszać
mąkę,
cukier i
cynamon. Dodać kawałeczki zimnego
masła i rozetrzeć palcami na grube okruchy.Wstawić do lodówki. Ciasto: połączyć
mąkę,
sodę, proszek,
cynamon. W drugiej misce zmiksować
cukier z
jajkami i
olejem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać
mąkę i krótko wymieszać (tylko do połączenia). Wrzucić
rodzynki lub
orzechy i obrane, pokrojone w średniej wielkości kostkę
jabłka. Wymieszać całość łyżką. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać wierzch, posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około godziny.