ßßß Cookit - przepis na Proste ciasto z jabłkami i kruszonką

Proste ciasto z jabłkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis będzie wspaniałą propozycją dla wszystkich początkujących w kuchni. To ciasto z jabłkami jest banalnie proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki prawie zawsze mamy w domu. Dodatek owoców powoduje, że ciasto długo zachowuje świeżość. Polecam na szybkie, bezstresowe pieczenie - ja na pewno wykorzystam przepis jeszcze wiele razy. Smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj. na tortownicę o średnicy 23 cm:
300 g mąki,
łyżeczka sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cynamonu,
180 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),
2/3 szklanki oleju,
3 jajka (w temperaturze pokojowej),
2 jabłka (o łącznej wadze 450-500 g),
100 g orzechów lub rodzynek na kruszonkę:
100 g mąki,
80 g cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
100 g zimnego masła
Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać kawałeczki zimnego masła i rozetrzeć palcami na grube okruchy.Wstawić do lodówki. Ciasto: połączyć mąkę, sodę, proszek, cynamon. W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami i olejem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać mąkę i krótko wymieszać (tylko do połączenia). Wrzucić rodzynki lub orzechy i obrane, pokrojone w średniej wielkości kostkę jabłka. Wymieszać całość łyżką. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać wierzch, posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około godziny.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/02/proste-ciasto-z-jabkami-i-kruszonka.html