ßßß
Dzisiejszy przepis będzie wspaniałą propozycją dla wszystkich początkujących w kuchni. To ciasto z jabłkami jest banalnie proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki prawie zawsze mamy w domu. Dodatek owoców powoduje, że ciasto długo zachowuje świeżość. Polecam na szybkie, bezstresowe pieczenie - ja na pewno wykorzystam przepis jeszcze wiele razy. Smacznego:)Przepis znalazłam tutaj. na tortownicę o średnicy 23 cm:300 g mąki,łyżeczka sody,łyżeczka proszku do pieczenia,łyżeczka cynamonu,180 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),2/3 szklanki oleju,3 jajka (w temperaturze pokojowej),2 jabłka (o łącznej wadze 450-500 g),100 g orzechów lub rodzynek na kruszonkę:100 g mąki,80 g cukru,1/2 łyżeczki cynamonu,100 g zimnego masłaPrzygotować kruszonkę: wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać kawałeczki zimnego masła i rozetrzeć palcami na grube okruchy.Wstawić do lodówki. Ciasto: połączyć mąkę, sodę, proszek, cynamon. W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami i olejem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać mąkę i krótko wymieszać (tylko do połączenia). Wrzucić rodzynki lub orzechy i obrane, pokrojone w średniej wielkości kostkę jabłka. Wymieszać całość łyżką. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać wierzch, posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około godziny.