Wykonanie
W
sumie nie wiem, czy to chlebek czy ciasto, na to drugie jest zdecydowanie za mało słodkie, chyba, że ktoś się zdecyduje na dodanie większej ilości
miodu lub
cukru. My jedliśmy go do popołudniowej
kawy, gdy był jeszcze lekko ciepły.Lista zakupów na formę o dł. 30 cm250 g
mąki50 g
masła1 płaska łyżeczka cynamonu+ szczypta do oprószeniaszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka4 łyżki
miodu3
jabłka200 ml
maślankiok. 10
orzechów włoskich1 łyżeczka
olejuMąkę połączyć z
solą i
proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Maślankę dobrze wymieszać z
miodem.Dodać 2 starte (wraz ze skórką) na tarce o dużych oczkach
jabłka.
Orzechy rozłupać i grubo posiekać.Połączyć suche składniki z mokrymi,dodać
orzechy i wymieszać.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto. Wierzch posmarować lekko
olejem.Pozostałe
jabłko pokroić wraz ze skórką w ósemki,a następnie w cienkie plasterki. Powtykać jeden za drugim w ciasto. Lekko oprószyć
cynamonem.Piec ok. 45-50 min w 200 st.
Smacznego :)