Wykonanie
Kolejna propozycja z pochodząca z książki "Muffinki" . Wypróbowałam już sporą część muffinkowych przepisów i jeszcze się nie zawiodłam, wręcz przeciwnie, ulubione babeczki znalazłam właśnie tu. Mam nadzieję, że z czasem, uda mi się zaprezentować wszystkie proponowane przez autorów przepisy. Polecam!
2 duże
gruszki250 g
mąki30 g drobno posiekanych
orzechów włoskich (dałam 60 g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodysóljajko110 g
cukru80 ml
oleju200 g
maślanki125 ml soku
gruszkowego (dałam
jabłkowy)ew.
cukier puder do posypania
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno.
Mąkę wymieszać z
gruszkami,
orzechami,
proszkiem do pieczenia,
sodą i szczyptą
soli. Do lekko roztrzepanego
jajka dodać
cukier,
olej,
maślankę i sok. Całość starannie wymieszać. Następnie połączyć z masą mączną, tak aby wszystkie składniki były wilgotne. Foremki wypełnić do 3/4 wysokości.Piec ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni.Smacznego!