Jabłecznik z orzechami to ciasto banalnie proste, które nie potrzebuje wyrabiania, wystarczy pokroić i wrzucić do miski wszystkie składniki a następnie dokładnie wymieszać i upiec. Smakuje pysznie zwłaszcza zaraz po upieczeniu podane na podwieczorek.składniki na okrągłą tortownicę 23cm50 dag kwaskowatych jabłek200 g orzechów włoskich4 jajka2 szklanki mąki1 i 1/2 szklanki cukru kryształu2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki sody oczyszczonejdrobny cukier lub cukier puder do posypaniaprzepisJabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka wrzucamy do miski i dodajemy cukier i odstawiamy na godzinę.Orzechy włoskie niezbyt drobno siekamy.Po godzinie do jabłek i cukru wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i żółtka, całość dokładnie mieszamy.Ciasto będzie dość suche i sypkie.Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszamy.Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 st. C piekarniku około godziny, po upieczeniu posypujemy drobnym cukrem lub cukrem pudrem.