ßßß Cookit - przepis na Granola czekoladowo-kokosowa

Granola czekoladowo-kokosowa

nazwa

Wykonanie

Ta czekoladowa granola świetnie nadaje się jako dodatek do jogurtu, mleka i owsianki. Jej zrobienie przynosi trochę dumy, że nie sięgnęliśmy po gotowy produkt, tylko sami wyczarowaliśmy dodatek do naszego śniadania. Jedyne na co musicie uważać, to by wyjąć ją w odpowiednim momencie, gdyż łatwo pod koniec pieczenia ją za bardzo zarumienić.
/ inspiracja ; szklanka = 200 ml; blaszka - na cały piekarnik/
4 szklanki płatków wsianych górskich
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki sezamu
3/4 szklanki orzechów pokrojonych na kawałki (u mnie włoskie)
1/4 szklanki słonecznika
1/2 szklanki kakao niesłodzonego
1/3 szklanki oleju kokosowego
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki miodu
1/4 szklanki brązowego cukru
10 łyżek wody
ewentualnie 1/4 szklanki czekolady pokrojonej na kawałki
Płatki owsiane, wiórki, sezam, orzechy i słonecznik umieszczamy w misce.
W garnku podgrzewamy, cały czas mieszając, miód, kakao, olej, ekstrakt waniliowy, wodę i cukier, aż powstanie jednolita masa. Łączymy masę z mieszanką płatków i nasion, aż składniki się połączą. Wysypujemy granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C. Po 10 minutach mieszamy mieszankę, po kolejnych 10 znowu mieszamy i pieczemy jeszcze około 5 minut uważając, żeby nam się za bardzo nie zarumieniła (po 20 minutach pieczenia, być może stwierdzimy, że już jest sucha i przyrumieniona, wtedy nie należy jej na siłę trzymać w piekarniku, żeby jej za bardzo nie zarumienić). Po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku.
Jeśli lubicie, po ostudzeniu możecie do granoli dodać kawałki czekolady deserowej lub mlecznej.
Granolę przygotowałam wspólnie z Gin . Zapraszam do zobaczeni Jej pomysłu na domową granolę :)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2016/10/Granola-czekoladowo-kokosowa.html