Wykonanie
Dawno nie było u nas nowego przepisu na placki. Nie znaczy to, że ich nie robimy. Znaczy to tyle, że korzystam z tych przepisów, które już mamy opanowane i robimy je z zamkniętymi oczami.:) Postanowiłam trochę pokombinować z nowym przepisem na placki. Pokombinowałam z
mąkami i użyłam
mąki pełnoziarnistej i kokosowej. Placki z
mąki pełnoziarnistej potrafią być ciężkie i zbite, ale te zupełnie takie nie są.
Jogurt i
banan powodują, że są dość lekkie i wilgotne. Naszym zdaniem są świetne:) Świetnie sprawdzą się z
owocami,
dżemem lub
miodem.

Składniki:1/2 szklanki
mąki pszennej (można zamienić na inną)1/2 szklanki
mąki pełnoziarnistej1/2 szklani
mąki kokosowej (lub zmielonych
płatków kokosowych)1/2 szklanki
płatków żytnich (owsianych lub innych)1-2 łyżki
cukru- użyłam
cukru kokosowego1
banan- rozgniecionyłyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 duże
jajkoszklanka
jogurtu naturalnegook 1/2- 3/4 szklanki
mleka (roślinnego lub zwykłego)2 łyżki
oleju kokosowegoWykonywanie:
Mąki,
płatki,
cukier,
proszek do pieczenia oraz
sól wymieszaj w misce. Dodaj
jajko,
jogurt,
banana,
olej kokosowy i
mleko.
Mleko dodawaj stopniowo. Jeśli ciasto jest zbyt zbite, dodaj
mleka nieco więcej. Wymieszaj. Smaż partiami na złoty kolor. Wylewając ciasto, rozsmaruj je lekko, żeby placki nie były zbyt wysokie i żeby dół nie był spalony, a góra płynna (trudniej będzie je przewracać) Przyda się szeroka
łopatka, łatwiej będzie przewracać placki. Ja smażę placki na naleśnikarce i nie używam już żadnego dodatkowe tłuszczu.Smacznego!