ßßß
Składniki :1 pęczek liści czarnej kapusty lub jarmużu1 szklanka drobnej białej fasoli2 marchewki2 pietruszki6 łodyg selera naciowego3 ząbki czosnku4 duże słodkie mięsiste pomidory1 słodka papryka1 cebula1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki siekanego rozmarynu1 ostra papryczka lub mniej jeśli nie lubicie ostrościsól do smakuoliwa z oliwek
Fasolę namaczamy na noc w letniej wodzie . Na drugi dzień , w dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulkę , wyciśnięty praską czosnek, pokrojoną czarną kapustę , jak warzywa zmiękną , dolewamy 2,5 l wody , dodajemy fasolę ( jeśli używamy drobnej , dodajemy po namoczeniu , jeśli dużej -wcześniej trzeba ją podgotować ,żeby zmiękła ) oraz resztę warzyw dowolnie pokrojonych .Solimy do smaku . Pamiętajmy o zdjęciu skórki z pomidorów – łatwo to zrobić , nacinając skórkę i zanurzając pomidora na minutę we wrzątku , złazi sama 😉 Gotujemy około 40 minut . Po tym czasie doprawiamy tymiankiem , rozmarynem i gotowe 😉 Możemy odstawić i drugiego dnia , serwować odgrzaną , Ribollitę , najlepiej z grzankami z serem .. Smacznego !