Wykonanie

Pozostając w
migdałowym i
śliwkowym klimacie - włoskie ciasto ze
śliwkami. Przygotowane szybko i bez użycia miksera, składniki wystarczy wymieszać rózgą kuchenną. Dzięki sporej zawartości zmielonych
migdałów ciasto długo zachowuje świeżość. Pyszne jest połączenie słodkiego ciasta, kwaskowatości
owoców i chrupiącej posypki migdałowej. Dodajcie do ulubionych ;-).Składniki:1 szklanka
mąki pszennej (i 1-2 łyżki dodatkowo)pół szklanki zmielonych
migdałów2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 duże
jajkopół szklanki
oleju rzepakowego lub
słonecznikowegopół szklanki
mlekaświeżo wyciśniety sok i skórka otarta z 1
cytryny2/3 szklanki
cukru1/4 łyżeczki ekstraktu z
migdałów (lub o połowę mniej
aromatu migdałowego)około 10
śliwek, przepołowionych i odpestkowanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1 szklankę
mąki i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W naczyniu roztrzepać rózgą kuchenną
jajko,
mleko,
olej, sok i
skórkę z cytryny,
cukier, ekstrakt z
migdałów - tylko do połączenia. Dodać zmielone
migdały, przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Jeśli ciasto będzie rzadkie, dodać 1-2 łyżki przesianej
mąki dodatkowo i wymieszać.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć
śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Na wierzch równomiernie rozłożyć posypkę
migdałową.Piec w temperaturze 175ºC bez termoobiegu przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Migdałowa posypka:1/3 szklanki
płatków migdałowych2 łyżki
cukru30 g
masła, w temperaturze pokojowejSkładniki wymieszać w miseczce. Posypka będzie klejąca i wykładamy ja na ciasto dzieląc ją na mniejsze części.Smacznego :-).

Źródło przepisu - "Rustic Italian (Williams-Sonoma): Simple, Authentic Recipes for Everyday Cooking" Domenica Marchetti.