ßßß
Składniki :ciasto :3 szklanki mąki1 łyżka masła1 szklanka mleka1 torebka drożdży suszonych ( 7 g )1 płaska łyżka cukru i solifarsz :opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g )1 spora łyżka masła1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej4 ząbki czosnku1/2 kostki sera feta1 łyżeczka mielonego pieprzu1 łyżeczka cukrusól do smaku
Składniki na ciasto wsypujemy do miski lub robota kuchennego , dodajemy do nich roztopione masło i wyrabiamy na gładkie , odchodzące od rąk ciasto . Gdyby się zbyt kleiło można podsypać mąką . Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Szpinak dusimy na maśle z dodatkiem wszystkich przypraw . Po odparowaniu wody , studzimy .Na koniec dodajemy do niego pokruszony, ser feta i mieszamy . Ciasto dzielimy na dwie części , każda formujemy w kulę , a następnie rozwałkowujemy . Po środku układamy, solidną porcję farszu i zalepiamy ciasto do góry , aż utworzy dużą kulę , którą delikatnie spłaszczamy ręką . Rozgrzewamy patelnię , przetartą oliwą i smażymy na niej chaczapuri, 2 razy po 3 minuty z każdej strony . Koniecznie trzeba smażyć dwukrotnie ,żeby uzyskać lekką chrupkość i właściwe wypieczenie . Chaczapuri jest gotowe – podajemy z sałatką i sosem czosnkowo jogurtowym z dodatkiem kminku 😉 Smacznego.