Wykonanie
Kuchnia gruzińska jest mi obca , dopiero zaczynam ja odkrywać i misze przyznać , że warto . Bogactwo kulinarne tego regionu i pomysłowość niektórych potraw , zaskakuje pozytywnie . Jedno już wiem ,są to smaki , które przypadły do gustu domownikom , więc zagoszczą jeszcze nie raz . Chaczapuri to jedno z najbardziej popularnych dań Gruzji , smaczne i sycące , doskonałe także na zimno . Farsz do tego typu ciasta bywa różny , ja wypróbowałam na początek
szpinak z
fetą , gdyż jest to nasze ulubione połączenie . Chociaż, chyba za dużo farszu wpakowałam , ale my tak lubimy
szpinak ,że ciężko było się oprzeć 😉

Składniki :ciasto :3 szklanki
mąki1 łyżka
masła1 szklanka
mleka1 torebka
drożdży suszonych ( 7 g )1 płaska łyżka
cukru i
solifarsz :opakowanie
mrożonego szpinaku ( 400 g )1 spora łyżka
masła1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej4 ząbki
czosnku1/2 kostki
sera feta1 łyżeczka mielonego
pieprzu1 łyżeczka
cukrusól do smaku


Składniki na ciasto wsypujemy do miski lub robota kuchennego , dodajemy do nich roztopione
masło i wyrabiamy na gładkie , odchodzące od rąk ciasto . Gdyby się zbyt kleiło można podsypać
mąką . Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Szpinak dusimy na
maśle z dodatkiem wszystkich przypraw . Po odparowaniu
wody , studzimy .Na koniec dodajemy do niego pokruszony,
ser feta i mieszamy . Ciasto dzielimy na dwie części , każda formujemy w kulę , a następnie rozwałkowujemy . Po środku układamy, solidną porcję farszu i zalepiamy ciasto do góry , aż utworzy dużą kulę , którą delikatnie spłaszczamy ręką . Rozgrzewamy patelnię , przetartą
oliwą i smażymy na niej chaczapuri, 2
razy po 3 minuty z każdej strony . Koniecznie trzeba smażyć dwukrotnie ,żeby uzyskać lekką chrupkość i właściwe wypieczenie . Chaczapuri jest gotowe – podajemy z
sałatką i
sosem czosnkowo jogurtowym z dodatkiem
kminku 😉 Smacznego.
