Wykonanie

To druga wersja tego sernika, pierwszy piekłam w ubiegły weekend i pojechał na koncert autora piosenki ” Z imbirem”, na jego specjalne zamówieniePoczątkowo chciałam wypróbować sernik z dodatkiem
ziemniaków, ale do improwizowanego,
imbirowo-
orzechowego spodu pasowały mi bardziej
gruszki , tym bardziej, że
owoce te, jako dodatek do ciasta z
imbirem spotkały się z uznaniem ekipy Korteza już kiedyś w Poznaniu .Sernik był zamówiony już wiosną, ale na poprzedni koncert musiałam zabrać ciasto łatwiejsze do transportu. Smakował „za…biście ” ( to cytat) , tu jest wersja z koncertu :

Mam nadzieję, że spróbował go cały Zespół, który na scenie dał z siebie wszystko. Na koncert zawiózł mnie syn i to właśnie dla niego, na urodziny jest ta dzisiejsza wersja.spód :150 g zmiksowanych
herbatników50 g zmielonych
orzechów – włoskie i laskowe50 g stopionego
masła1/2 łyżeczki z
imbiruZmiksowane
herbatniki,
imbir i
orzechy mieszamy w miseczce, wlewamy przestudzone
masło i mieszamy dokładnie. Uklepujemy to na dnie natłuszczonej tortownicy ( średnica 26 cm)masa serowa :kg mielonego
twarogu ( z wiaderka)200 g
twarogu tłustego w kostce1/2 szklanki puree z
gruszki ( ugotowane i zmiksowane)2/3 szklanki
cukru-pudru + 2 łyżki
cukru z
wanilią4
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanejTwaróg z kostki wraz z łyżką
cukru-pudru roztarłam dokładnie drewnianą łyżką.
Potem mieszając dokładnie ale tak, by nie napowietrzyć za bardzo masy , dodawałam na zmianę po kilka łyżek
sera z wiaderka,
cukru-pudru i całe
jajka. Na koniec dorzuciłam puree z
gruszek i wmieszałam
mąkę ziemniaczaną.

Piekłam najpierw w 170 C pół godziny,
potem obniżyłam temperaturę do 150 C i dopiekałam około 45 minut, aż brzegi się zrumieniły a patyczek włożony w ciasto był suchy. Studziłam w uchylonym piekarniku. Sernik wyszedł puszysty i nie opadł.Smakował pysznie,
imbirowy spód doskonale się komponował z
serową masą z dodatkiem
gruszek i
wanilii. W domu na urodzinowy podwieczorek poszło od razu pół tortownicy. Na jesienną
porę polecam sernik w takich smakach,
ser,
gruszki,
wanilia i
imbir z
orzechami na spód to pyszna kombinacja.Smacznego !