Wykonanie
Coś dla fanów dyni: sernik
dyniowy z lekko korzenną nutą, na spodzie z
ciastek orzechowych. Całość komponuje się idealne. Serniczek jest bardzo delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Nie można mu się oprzeć :)

Składniki:Spód:220 g markiz
orzechowych50 g miękkiego
masłaMasa
serowo-dyniowa (wszystkie składniki powinny
mieć temp. pokojową):

2 szklanki puree z dyni750 g gładkiego, mielonego
twarogu4 łyżki
mąki ziemniaczanej6
jajekpół łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
przyprawy do piernikapół łyżeczki mielonego
imbiru200 g
cukru pudruPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C.2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić
ciastka, dodać pokrojone na kawałki
masło, miksować do połączenia składników.3. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm: wyłożyć dno papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie blachy ugnieść równomiernie warstwę z
ciastek.

4. Za pomocą miksera wymieszać puree z dyni z
twarogiem i
mąką ziemniaczaną. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo
jajka, dodać ekstrakt z
wanilii,
przyprawy, a na koniec
cukier puder.5. Przelać masę
serowo-
dyniową do przygotowanej tortownicy. Tortownicę wstawić do większej blachy, a do blachy wlać wrzątek - do 2/3 wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika na 1. poziom od dołu i piec przez ok. 1 h 45 min. Sernik jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu.Wyjąć sernik z piekarnika, odwinąć z folii aluminiowej i pozostawić na kratce do wystudzenia na ok. 3 h.6. Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).Źródło/ Inspiracja: www.chillibite.pl