ßßß
Składniki:Spód:220 g markiz orzechowych50 g miękkiego masłaMasa serowo-dyniowa (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową):
2 szklanki puree z dyni750 g gładkiego, mielonego twarogu4 łyżki mąki ziemniaczanej6 jajekpół łyżeczki ekstraktu z wanilii1 łyżeczka przyprawy do piernikapół łyżeczki mielonego imbiru200 g cukru pudruPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C.2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać pokrojone na kawałki masło, miksować do połączenia składników.3. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm: wyłożyć dno papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie blachy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek.
4. Za pomocą miksera wymieszać puree z dyni z twarogiem i mąką ziemniaczaną. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo jajka, dodać ekstrakt z wanilii, przyprawy, a na koniec cukier puder.5. Przelać masę serowo-dyniową do przygotowanej tortownicy. Tortownicę wstawić do większej blachy, a do blachy wlać wrzątek - do 2/3 wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika na 1. poziom od dołu i piec przez ok. 1 h 45 min. Sernik jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu.Wyjąć sernik z piekarnika, odwinąć z folii aluminiowej i pozostawić na kratce do wystudzenia na ok. 3 h.6. Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).Źródło/ Inspiracja: www.chillibite.pl