ßßß Cookit - przepis na Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

nazwa

Wykonanie

Coś dla fanów dyni: sernik dyniowy z lekko korzenną nutą, na spodzie z ciastek orzechowych. Całość komponuje się idealne. Serniczek jest bardzo delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Nie można mu się oprzeć :)
Składniki:
Spód:
220 g markiz orzechowych
50 g miękkiego masła
Masa serowo-dyniowa (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową):
2 szklanki puree z dyni
750 g gładkiego, mielonego twarogu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka przyprawy do piernika
pół łyżeczki mielonego imbiru
200 g cukru pudru
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C.
2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać pokrojone na kawałki masło, miksować do połączenia składników.
3. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm: wyłożyć dno papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie blachy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek.
4. Za pomocą miksera wymieszać puree z dyni z twarogiem i mąką ziemniaczaną. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo jajka, dodać ekstrakt z wanilii, przyprawy, a na koniec cukier puder.
5. Przelać masę serowo-dyniową do przygotowanej tortownicy. Tortownicę wstawić do większej blachy, a do blachy wlać wrzątek - do 2/3 wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika na 1. poziom od dołu i piec przez ok. 1 h 45 min. Sernik jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu.
Wyjąć sernik z piekarnika, odwinąć z folii aluminiowej i pozostawić na kratce do wystudzenia na ok. 3 h.
6. Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Źródło/ Inspiracja: www.chillibite.pl
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/11/sernik-dyniowy.html