Wykonanie

Dzisiaj będzie
mięsne danie. Pyszne kotlety z
cukinią, idealne na obiad lub jako dodatek na kanapki. Tak przygotowane kotlety nie są suche i są bardzo aromatyczne, dzięki
cukinii. Możecie je podać z samą surówką lub
ziemniakami,
ryżem czy nawet
makaronem. Ja zrobiłam ich większą ilość i część zapakowałam chłopakom na kanapki.
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, bardzo ją lubię samą, jak i jako dodatek do różnych dań.Zapraszam :-)Składniki:- 300 g
mięsa mielonego z
szynki- 300 g
mięsa mielonego z
indyka- 200 g
cukinii-
sól,
pieprz- 2 ząbki
czosnku- szczypta
curry i
kurkumy-
olej do smażenia-
bułka tarta do obtoczenia + 1 łyżka do
mięsaWykonanie:
Mięso z
szynki i z
indyka przekładamy do miski. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
curry i
kurkumą.
Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach razem ze skórką i dodajemy do
mięsa. Wyciskamy ząbki
czosnku i dodajemy łyżkę
bułki tartej. Wszystko razem mieszamy. Dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w
bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy
olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówką,
ziemniakami,
ryżem lub na kanapki.Smacznego.
