Wykonanie

Mam dla was dzisiaj pomysł na pyszne kotlety mielone z dodatkiem czarnego
ryżu. Bardzo lubię jego smak i często go wykorzystuje w daniach, bardzo fajnie wygląda. No i całość wyszła pyszna. Do tego można podać
ryż,
ziemniaki lub samą surówkę. Ja właśnie podaje z samą surówką albo nawet dwoma. Takie kotleciki możecie również wykorzystać na kanapki lub dodać do sałatki. Przepis dodaje do akcji na fb Błyskawiczne Piątki .Zapraszam :-)Składniki:- 300 g
mięsa mielonego z
szynki- 300 g
mięsa mielonego z
indyka- 100 g czarnego
ryżu-
sól,
pieprz- 2 ząbki
czosnku- szczypta
curry i
kurkumy-
olej do smażenia-
bułka tarta do obtoczenia + 1 łyżka do
mięsaWykonanie:Czarny
ryż zalewamy
wodą i dodajemy odrobinę
soli, gotujemy 40 minut, zostawiamy jeszcze pod przykryciem na 10 minut (czas gotowania jest podany na opakowaniu).
Mięso z
szynki i z
indyka przekładamy do miski. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
curry i
kurkumą. Wyciskamy ząbki
czosnku i dodajemy łyżkę
bułki tartej. Dodajemy ugotowany
ryż. Wszystko razem mieszamy. Dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w
bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy
olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówką,
ziemniakami,
ryżem lub na kanapki.Smacznego.

