Wykonanie
M
ięso wiepr z owe w lekko pikantnym sos ie
curry z warzyw ami, podan e z
ryżem parboiled . Smaczne i sycą ce danie.600 g
mięsa od
szynki1 duża
cebul a2
marchewki (lub włosz czy zna paski)3 łyżeczki
curry w proszku1/2 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
zółtej pasty
curry1 łyżeczk a
papryki słodkiej w proszku
sól,
pieprz5 łyżek
mąkiolej do smażeniasiekana
natka pietruszki2 00 g
ryżu (u mnie p ar boiled Kupiec)
Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w
mące z dodatkiem
sypkiej przyprawy curry i
pieprzu. Smażyć przez 10 minut, następnie przełożyć do garnka. Pokrojone w pół-plastry
cebule podsmażyć na patelni i przełożyć do garnka, dolać 1 szklankę
wody,
przyprawy i dusić na małym ogniu, aż
mięso będzie miękkie (ok.20 min.). Na koniec dodać
natkę pietruszki. Podawać z ugotowanym
ryżem.
R yż p ełnoziarnisty parboiled ma nieprzetworzon e ziarna, dzięki
czemu jest dobrym źródł em magnezu i fosforu. Jego delikatny, jasnobrązowy kolor jest
wynikiem obecności kilku warstw
otrąb, które otacz ają ziarno.Du ży plus: j est gotowy już po 10 minutach gotowania . Ziarna po ugotowaniu są smaczne, sypkie, idealnie pasują do gulaszu czy sałatki. Na pewno
będę używać go w kuchni . Polecam.