Wykonanie
Żółty podobno nie tylko poprawia nastrój ale i wywołuje radość. To ostatnio wyjątkowo się przyda. Nie wiem jak u Was ale u nas pogoda nieciekawa. Czyli słońce na talerzu potrzebne. Ostatnio odkryłam żółtą
cukinię więc od jakiegoś czasu wybieram właśnie ten kolor. Dodatkowo
kurkuma,
mozzarella- która przyjemnie się ciągnie i podsmażona
szynka szwarcwaldzka. Naprawdę jest w niej coś magicznego:) No cóż sama zupa zapewne nie rozwiąże Waszych najtrudniejszych problemów ale może poprawi humor i na wszystko spojrzycie z bardziej optymistycznej strony:)

Składniki:2 żółte
cukinie1 l
bulionu warzywnego/rosołu
sólpieprzłyżka
kurkumypół łyżeczki
currykulka
mozzarellikilka plastrów
szynki szwarcwaldzkiejpół szklanki
ryżu basmati
olej do smażeniaWykonanie:
Cukinie umyj i pokrój na kawałki (nie musisz jej obierać). Podsmaż je na
oleju. Następnie wrzuć do
bulionu i zagotuj. Zmiksuj całość, przypraw
sola,
pieprzem i
kurkumą. Wymieszaj.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie- dodaj
curry i wymieszaj. Nie rozgotuj
ryżu.
Szynkę porwij na kawałki i podsmaż na suchej patelni.
Mozzarellę możesz porwać w palcach lub zetrzeć na tarce. Gdy wszystko będzie gotowe na talerz przełóż
ryż zalej do zupą, posyp
szynką i
serem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!