ßßß Cookit - przepis na chrupiące pestki dyni z miodem i papryką

chrupiące pestki dyni z miodem i papryką

nazwa

Wykonanie

PESTKI DYNI W ŁUPINKACH (ok 200g)
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU
CYNAMON
CHILLI W PROSZKU (opcjonalnie)
MIÓD (płynny)
SÓL
OLIWA Z OLIWEK
+PAPIER DO PIECZENIA
- zamiast pestek dyni w łupinkach użyć możecie obranych pestek dyni, blanszowanych migdałów, pestek słonecznika - zamiast oliwy z oliwek- olej kokosowy, sezamowy czy inny! Pokombinujcie z przyprawami ( np wędzoną papryką, curry w proszku)
Pestki wrzucamy do miseczki, dodajemy 1-2 łyżki oliwy, miód i przyprawy, mieszamy by pestki pokryły się równomiernie. Żaroodporną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na niego pestki. Pieczemy ok 12-15 minut (/na złoty kolor) w temp 200*, w międzyczasie 1-2 razy mieszając. (ja piekłam na termoobiegu). Gotowe!
Źródło:http://thefoodtime.com/chrupiace-pestki-dyni-z-miodem-i-papryka