Wykonanie
Będąc ostatnio z wizytą u M. miałam okazję skosztować zrobionych przez nią
żeberek na które przepis wrzucam poniżej.
Żeberka są naprawdę delikatne i smaczne i całkiem proste w przygotowaniu :) !składniki (na 2-3 osoby):ok. 1/2kg
żeberekmarynata:2 łyżeczki
miodu2 szkl. pepsiszczypta
pieprzupo 1 łyżeczce:
chilli,
bazylii,
oliwy z oliwek,
słodkiej papryki,
soliŻeberka myjemy, delikatnie osuszamy i dzielimy na części - układamy w miseczce i zalewamy marynatą, przykrywamy. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin - najlepiej całą noc.Smażymy na rozgrzanej patelni na złoto-brązowy kolor następnie podlewamy połową marynaty i taką samą ilością
wody dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Sos możemy leciutko zagęścić
mąką. Podajemy z ziemniaczkami i surówką.Smacznego!-A.