ßßß Cookit - przepis na Karkówka porządnie wymoczona a później upieczona

Karkówka porządnie wymoczona a później upieczona

nazwa

Wykonanie

Składniki:
kawałek karkówki ok. 1,5 kg
2 szklanki miodowego wina lub piwa
łyżka oliwy
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka chili
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami, włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać winem, zamknąć i odstawić na noc do lodówki. Ja użyłam domowego wina stołowego przywiezionego z wakacji, ale swobodnie można je zastąpić piwem miodowym. Podczas marynowania mięso dobrze byłoby obrócić.
Tak wymoczoną karkówkę piec w zamkniętym naczyniu razem z marynatą w temperaturze 140 stopni przez 1,5 godziny. Przed podaniem i pokrojeniem, trzeba dać mięsu odpocząć przez 20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/11/karkowka-porzadnie-wymoczona-pozniej.html