Wykonanie
Prosty , a jak smaczny przepis . Teraz, kiedy
cukinia jest u większości posiadaczy ogródków w nadmiarze, często klasyczne placki , kotlety itp już się przejadły . Szukając nowych pomysłów , warto wypróbować , ten poniżej . Niektórzy ,pewnie będą marudzić ,że użyłam
śmietanki 30 % , że
masło … ale uwierzcie mi na słowo, bez tych dwóch składników, ciężko wydobyć delikatny smak sosu , gdyż jak wiadomo
cukinia nie jest intensywna . Doskonały dodatek do obiadu , sprawdzi się z
ryżem ,
ziemniakami lub
makaronem . Posypana świeżym
koperkiem , to już odlot 😉 Jeśli nie macie
cukinii , świetnie mogą ją zastąpić
kabaczki .
Składniki :1 duża
cukinia ( nadają się także te zbyt wyrośnięte )2
cebule średniej wielkości – najlepiej białe
czosnkowe ( zwykła tez da radę 😉 )3 ząbki
czosnku – takie duże1 płaska łyżeczka
cukru100 ml słodkiej
śmietanki kremówki 30 %2 łyżki
masła – duże 😉
sól ,
pieprz do smaku
koperek lub
natka pietruszki do posypania
Cukinię myjemy , osuszamy i kroimy razem ze skórką w drobną kostkę .
Cebule , po obraniu kroimy w cienkie piórka . Na
maśle, podsmażamy
cebulkę i wyciśnięty praską
czosnek z
cukrem , aż zmiękną . Następnie dodajemy
cukinię , doprawiamy
solą , mieszamy i dusimy pod przykryciem , na małym ogniu , około 10-15 minut ( w zależności od wielkości kawałków
cukinii ) . Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę , zwiększamy temperaturę i mieszając , odparowujemy nadmiar
wody . Dodajemy kremówkę ,
pieprz , doprowadzamy do wrzenia , sypiemy posiekanym
koperkiem , zdejmujemy z gazu i ponownie przykrywamy pokrywką na kilka minut ,żeby
koperek uwolnił swój aromat . Gotowe – można podawać . Smacznego 😉