Wykonanie

Słodkie gofry to jedna z tych propozycji
śniadaniowych, które uskuteczniamy w domu w niedzielne poranki. Przepisów na nie jest wiele. Są gofry na bazie
proszku do pieczenia,
sody oczyszczonej lub takie na drożdżach. Te ostatnie wymagają trochę dłuższego czasu na przygotowanie ze względu na wyrastanie jednak są bardziej sycące. Dodatkami mogą być właściwie wszystkie
owoce podane w każdej postaci.Jeżeli nie masz pomysłu na śniadanie, słodki obiad bądź podwieczorek to ten przepis jest dla Ciebie. Gofry możesz podać nie tylko z karmelizowanymi
bananami ale także z
jagodami,
borówkami lub
malinami.

Składniki na gofry:185g plus 1 łyżeczka
mąki pszennej tortowej70ml
mleka 3,2%20g świeżych
drożdży125g plus 1 łyżeczka
białego cukru1
jajko1
żółtkomałe (16g) opakowanie
cukru wanilinowego100g miękkiego
masła (82% tłuszczu
mlecznego)szczypta
soliMleko podgrzewamy w mikrofalówce do temperatury ok 40 stopni. Dodajemy
drożdże, łyżeczkę
cukru i
mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż
drożdże zaczną pracować.Do miski miksera wkładamy przesianą
mąkę,
sól,
jajko i
żółtko,
cukier wanilinowy. Lekko mieszamy i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto mikserem i odstawiamy na 45 minut. Dodajemy miękkie
masło oraz resztę
cukru. Ponownie zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15 minut.Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy delikatnie
olejem (np przy użyciu ręcznika papierowego). Nakładamy po łyżce ciasta gofrowego. Pieczemy po kilka minut a następnie przekładamy na kratkę do ostudzenia (staną się wtedy chrupiące).Składniki na karmelizowane
banany:2-3
banany – najlepiej jeszcze twarde, zielonkawe2 łyżki
cukru1 łyżka
masłaodrobina
wodyNa patelnię dodajemy
cukier oraz
masło i rozpuszczamy z niewielką ilością
wody. Podgrzewamy chwilę aż
cukier się zarumieni i dobrze rozpuści. Dodajemy pokrojone na mniejsze części
banany i podgrzewamy w karmelu około 4-5 minut. Podajemy z goframi lub naleśnikami.