ßßß
Słodkie gofry to jedna z tych propozycji śniadaniowych, które uskuteczniamy w domu w niedzielne poranki. Przepisów na nie jest wiele. Są gofry na bazie proszku do pieczenia, sody oczyszczonej lub takie na drożdżach. Te ostatnie wymagają trochę dłuższego czasu na przygotowanie ze względu na wyrastanie jednak są bardziej sycące. Dodatkami mogą być właściwie wszystkie owoce podane w każdej postaci.Jeżeli nie masz pomysłu na śniadanie, słodki obiad bądź podwieczorek to ten przepis jest dla Ciebie. Gofry możesz podać nie tylko z karmelizowanymi bananami ale także z jagodami, borówkami lub malinami.
Składniki na gofry:185g plus 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej70ml mleka 3,2%20g świeżych drożdży125g plus 1 łyżeczka białego cukru1 jajko1 żółtkomałe (16g) opakowanie cukru wanilinowego100g miękkiego masła (82% tłuszczu mlecznego)szczypta soliMleko podgrzewamy w mikrofalówce do temperatury ok 40 stopni. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.Do miski miksera wkładamy przesianą mąkę, sól, jajko i żółtko, cukier wanilinowy. Lekko mieszamy i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto mikserem i odstawiamy na 45 minut. Dodajemy miękkie masło oraz resztę cukru. Ponownie zagniatamy ciasto i odstawiamy na 15 minut.Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy delikatnie olejem (np przy użyciu ręcznika papierowego). Nakładamy po łyżce ciasta gofrowego. Pieczemy po kilka minut a następnie przekładamy na kratkę do ostudzenia (staną się wtedy chrupiące).Składniki na karmelizowane banany:2-3 banany – najlepiej jeszcze twarde, zielonkawe2 łyżki cukru1 łyżka masłaodrobina wodyNa patelnię dodajemy cukier oraz masło i rozpuszczamy z niewielką ilością wody. Podgrzewamy chwilę aż cukier się zarumieni i dobrze rozpuści. Dodajemy pokrojone na mniejsze części banany i podgrzewamy w karmelu około 4-5 minut. Podajemy z goframi lub naleśnikami.