ßßß
Dzisiaj mam dla was propozycję na mięsne danie obiadowe, w zasadzie jednogarnkowe, pieczone w piekarniku. Ale z powodzeniem można je zrobić w garnku na gazie. Mam taki specjalny duży i ciężki garnek (kupiłam go zresztą w Ikea). Można w nim dusić i gotować na gazie i w piekarniku. A danie, cóż wam będę tu gadać, wyszło wspaniałe w smaku. Mięsko pyszne, ale ten dodatek z cebuli i cukinii to poezja smaku.Zapraszam :-)Składniki:- 4 kotlety z szynki wieprzowej- 5 cebula- 1 cukinia (tak 300 g)- 4 łyżki ketchupu- 1 łyżka sosu sojowego- pieprz- szczypta chili- łyżeczka suszonej bazylii- łyżeczka suszonego majeranku- łyżka olejuWykonanie:Do kubeczka wrzucamy ketchup, sos sojowy, olej, pieprz, bazylię, majeranek i chili. Jeżeli lubicie mniej ostre smaki nie dodawajcie już chili. Mieszamy wszystko ze sobą i nacieramy taką marynatą mięso. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc, lub minimum dwie godziny. Cebulę kroimy w plasterki, cukinię także. Na dno garnka (naczynia do zapiekania) układamy cebulę zmieszaną z cukinią, na wierzch układamy plastry mięsa. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 45 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut. Możemy podać z ziemniakami, frytkami, ryżem czy kaszą, ja podałam z podpieczonymi bagietkami.
