Wykonanie
Dzisiaj mam dla was propozycję na
mięsne danie obiadowe, w zasadzie jednogarnkowe, pieczone w piekarniku. Ale z powodzeniem można je zrobić w garnku na gazie. Mam taki specjalny duży i ciężki garnek (kupiłam go zresztą w Ikea). Można w nim dusić i gotować na gazie i w piekarniku. A danie, cóż wam
będę tu gadać, wyszło wspaniałe w smaku.
Mięsko pyszne, ale ten dodatek z
cebuli i
cukinii to poezja smaku.Zapraszam :-)Składniki:- 4 kotlety z
szynki wieprzowej- 5
cebula- 1
cukinia (tak 300 g)- 4 łyżki
ketchupu- 1 łyżka
sosu sojowego-
pieprz- szczypta
chili- łyżeczka suszonej
bazylii- łyżeczka suszonego
majeranku- łyżka
olejuWykonanie:Do kubeczka wrzucamy
ketchup,
sos sojowy,
olej,
pieprz,
bazylię,
majeranek i
chili. Jeżeli lubicie mniej ostre smaki nie dodawajcie już
chili. Mieszamy wszystko ze sobą i nacieramy taką marynatą
mięso. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc, lub minimum dwie godziny.
Cebulę kroimy w plasterki,
cukinię także. Na dno garnka (naczynia do zapiekania) układamy
cebulę zmieszaną z
cukinią, na wierzch układamy plastry
mięsa. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 45 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut. Możemy podać z
ziemniakami, frytkami,
ryżem czy
kaszą, ja podałam z podpieczonymi
bagietkami.