Wykonanie
5 października 2014Składniki:500g.
szynki wieprzowejsól,
pieprzolej do smażeniaSos:500mlrosołu lub
bulionu1 łyżka suszonej
bazylii1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
ziół prowansalskich1/2 łyżeczki
chiliPrzygotowanie:
Szynkę umyć,osuszyć,pokroić w cienkie plastry.Każdy kawałek rozbić tłuczkiem,oprószyć
solą i
pieprzem z obu stron.Na patelni rozgrzać
olej smażyć
bitki na rumiano.
Mięso przełożyć do garnka wraz z tłuszczem z patelni,zalać rosołem/bulionem.Doprawić
ziołami oraz
chili,dusić 30 min.Po tym czasie
mąkę wymieszać z zimną
wodą oraz gorącym sosem-przelać do garnka,zostawiając chwilę na gazie by sos zgęstniał.Gotowe
bitki podawać z ulubionymi dodatkami.SmacznegoPost navigation←
Kardamon jak najbardziej przypadł mi do gustu.Ma wyjątkowy smak i aromatyczny zapach.Bardzo dobrze skomponował się ze smakiem
białego sera.Kremowa,syta, rozgrzewająca zupa. W sam raz na jesienno-zimowe obiady. →