Wykonanie
Przyznaję, że nie spodziewałam się po tym cieście zbyt wiele. Już sam zapach
fasoli z puszki nie budził we mnie optymizmu, a na gotowanie świeżej nie miałam ani czasu, ani ochoty. Do tego masa miała początkowo niezbyt ciekawy kolor i konsystencję. Przed oczami miałam wizję klapy na skalę słynnego
musu czekoladowego z
awokado, który wylądował w koszu, bo nawet przy mojej wybujałej wyobraźni, za nic nie chciał przypominać smakiem prawdziwego deseru ;PNa szczęście tym razem myliłam się i ciasto okazało się nie tylko zjadliwe, ale nawet pyszne :)Przepis Karoliny nieco zmieniłam, bo pominęłam
pomarańcze, zastępując je
likierem kawowym, a
cukier zamieniłam na
ciemne muscovado. Nie chcąc też wyrzucać resztki
fasoli, na którą innego pomysłu nie miałam, wrzuciłam jej do ciasta nieco więcej. Brownies wyszły wilgotne, ale nie ciężkie, choć mogą sprawiać takie wrażenie. Po upieczeniu nie pachną, ani nie smakują
fasolą, są za to intensywnie
czekoladowe, słodkie i delikatnie
kawowe. Wierzch posypałam czekoladowymi drobinkami, ale możecie też przygotować swoją ulubioną
polewę czekoladową lub zostawić ciasto bez dodatkowych dekoracji. I tak będzie pysznie :)Polecam :)
Składniki na kwadratową formę o
boku 20cm:100g
gorzkiej czekolady 70%
kakao480g
czerwonej fasoli z puszki (waga po odsączeniu płynów)5
jajek1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 – 2 łyżki
likieru kawowego (można pominąć lub zastąpić mocną
kawą)125g miękkiego niesolonego
masła180g drobnego
cukru (dałam
ciemne muscovado)70g ciemnego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia (jeżeli pieczecie dla osób z alergią na gluten, upewnijcie się, że używacie bezglutenowego)1/2 łyżeczki
soliDodatkowo:
polewa czekoladowa lub
czekoladowe drobinki do dekoracjiWykonanie:Formę wysmaruj odrobiną
masła i wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę posiekaj i rozpuść w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce, uważając, by się nie przypaliła. Odstaw do przestudzenia.
Fasolę zblenduj z 1
jajkiem oraz ekstraktem
waniliowym i
likierem na jednolitą masę. Pod koniec dodaj przestudzoną
czekoladę i zblenduj raz jeszcze.W misie miksera utrzyj
masło z
cukrem na puszystą masę. Wbijaj pojedynczo pozostałe 4
jajka, ucierając dokładnie po każdym.
Jajek jest sporo, jak na taką ilość
masła, więc masa prawdopodobnie nieco się zważy, ale to w niczym nie przeszkadza.Do masy
maślanej dodaj w dwóch porcjach zblendowaną
fasolę i zmiksuj dokładnie. Następnie dodaj
kakao,
proszek do pieczenia oraz
sól i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Przełóż masę do przygotowanej uprzednio formy i wyrównaj wierzch. Możesz je dodatkowo posypać czekoladowymi drobinkami.Wstaw formę z brownies do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 35 – 40 minut, lub do momentu gdy wyrośnie, a na wbitym w jego środek patyczek nie będzie śladów surowego ciasta.Upieczone ciasto odstaw w formie na 15 – 20 minut, po czym wyjmij ostrożnie z blaszki i wystudź całkowicie na kratce.Podawaj pokrojone w nieduże kwadraty.Smacznego :)