ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe brownies z fasoli…

Bezglutenowe brownies z fasoli…

nazwa

Wykonanie

Przyznaję, że nie spodziewałam się po tym cieście zbyt wiele. Już sam zapach fasoli z puszki nie budził we mnie optymizmu, a na gotowanie świeżej nie miałam ani czasu, ani ochoty. Do tego masa miała początkowo niezbyt ciekawy kolor i konsystencję. Przed oczami miałam wizję klapy na skalę słynnego musu czekoladowego z awokado, który wylądował w koszu, bo nawet przy mojej wybujałej wyobraźni, za nic nie chciał przypominać smakiem prawdziwego deseru ;P
Na szczęście tym razem myliłam się i ciasto okazało się nie tylko zjadliwe, ale nawet pyszne :)
Przepis Karoliny nieco zmieniłam, bo pominęłam pomarańcze, zastępując je likierem kawowym, a cukier zamieniłam na ciemne muscovado. Nie chcąc też wyrzucać resztki fasoli, na którą innego pomysłu nie miałam, wrzuciłam jej do ciasta nieco więcej. Brownies wyszły wilgotne, ale nie ciężkie, choć mogą sprawiać takie wrażenie. Po upieczeniu nie pachną, ani nie smakują fasolą, są za to intensywnie czekoladowe, słodkie i delikatnie kawowe. Wierzch posypałam czekoladowymi drobinkami, ale możecie też przygotować swoją ulubioną polewę czekoladową lub zostawić ciasto bez dodatkowych dekoracji. I tak będzie pysznie :)
Polecam :)
Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:
100g gorzkiej czekolady 70% kakao
480g czerwonej fasoli z puszki (waga po odsączeniu płynów)
5 jajek
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 – 2 łyżki likieru kawowego (można pominąć lub zastąpić mocną kawą)
125g miękkiego niesolonego masła
180g drobnego cukru (dałam ciemne muscovado)
70g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeżeli pieczecie dla osób z alergią na gluten, upewnijcie się, że używacie bezglutenowego)
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
polewa czekoladowa lub czekoladowe drobinki do dekoracji
Wykonanie:
Formę wysmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, uważając, by się nie przypaliła. Odstaw do przestudzenia.
Fasolę zblenduj z 1 jajkiem oraz ekstraktem waniliowym i likierem na jednolitą masę. Pod koniec dodaj przestudzoną czekoladę i zblenduj raz jeszcze.
W misie miksera utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Wbijaj pojedynczo pozostałe 4 jajka, ucierając dokładnie po każdym. Jajek jest sporo, jak na taką ilość masła, więc masa prawdopodobnie nieco się zważy, ale to w niczym nie przeszkadza.
Do masy maślanej dodaj w dwóch porcjach zblendowaną fasolę i zmiksuj dokładnie. Następnie dodaj kakao, proszek do pieczenia oraz sól i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do przygotowanej uprzednio formy i wyrównaj wierzch. Możesz je dodatkowo posypać czekoladowymi drobinkami.
Wstaw formę z brownies do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 35 – 40 minut, lub do momentu gdy wyrośnie, a na wbitym w jego środek patyczek nie będzie śladów surowego ciasta.
Upieczone ciasto odstaw w formie na 15 – 20 minut, po czym wyjmij ostrożnie z blaszki i wystudź całkowicie na kratce.
Podawaj pokrojone w nieduże kwadraty.
Smacznego :)
Źródło:https://brunetkawkuchni.com/2016/07/02/bezglutenowe-brownies-z-fasoli