Wykonanie
Warstwa truskawkowa :600 g
truskawek1/2 szkl.
cukru ( białego lub drobnego trzcinowego)2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub
wanilii w proszku (opcjonalnie)Ciasto :300 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli4
jajka1 szkl.
cukru115 g
masła100 ml. (= 1/2 szkl.)
oleju , najlepiej
ryżowego, bezsmakowego1 szkl.
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoDo foremki :1 łyżka
mąki1 łyżka miękkiego
masłaTruskawki umyć, usunąć szypułki. Przekroić
truskawki na pół lub na ćwiartki , jeśli są duże. W osobnym naczyniu wymieszać
mąkę ziemnniaczaną z
cukrem. Ciasto :
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia .
Masło stopic w garnuszku i przestudzić. Do chłodnego
masła dodać
olej, wymieszać.
Jajka z
cukrem , ekstraktem
waniliowym i szczyptą
soli ubić na puch mikserem. Do
jajek c ienkim strumieniem wlewać
masło z olejem , mieszać mikserem. Następnie , mieszając staranie po dodaniu każdego składnika , do ciasta dodawać na przemian 1/3
mąki z proszkiem, połowę
mleka , 1/3
mąki, resztę
mleka i
mąki . Tortownicę o śr. 23 cm. lub kwadratową foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . Papier posmarować
masłem i oprószyć
mąką. Pokrojone
truskawki posypać
cukrem z
mąka ziemniaczaną , wymieszać i ułożyć
truskawki w tortownicy /foremce tak, aby przkryły cały spód foremki . Na
truskawki wylać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 bez termoobiegu. Piec ciasto 50-60 min ( sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). Ciasto przestudzić w foremce ok. 30 min i przełożyć na talerz tak, aby warstwa truskawkowa znalazła się na górze.
Kategoria:CIASTA Z
OWOCAMIAutor(ka): hit2006 Czas publikacji: niedziela, 26 czerwca 2016 11:42OpcjePoleć znajomemu wpis „ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE”Polecane wpisyCIASTO
CYNAMONOWECiasto
cynamonowe Ciasto : 3 szkl.
mąki 4 łyżeczki
proszku do pieczenia 2 duże
jajka 1 szkl.
cukru 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego 1 1/2 szkl.
mleka 115 g
masłJogurtowe ciasto z
truskawkami (mała foremka 20x20 cm) 1 1/2 szkl.
mąki tortowej 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia 1/2 szkl.
cukru 2
jajka 1/2 szkl. gęstego jTRUSKAWKOWIEC BARDZO
TRUSKAWKOWYTruskawkowiec bardzo
truskawkowy Spód : 220 g
ciasteczek Digestive (pełnoziarnstych) 80 g
masła Masa truskawkowa : 750 g
truskawek ( 3 1/2 szkl. zmiksowanych ,Ciasto
truskawkowo-
cynamonowePamiętam czasy kiedy
truskawki można było kupić w sezonie za 2-3 zł za kilogram. Wprawdzie było to w zamierzchłych czasach, ale wtedy mama kupowała je prawie coCiasto z
czekoladą,
truskawkami i
kakaową kruszonkąMoje ulubione ciasto z pysznymi dodatkami,
czekolada,
truskawki a na wierzchu chrupiąca
kakaowa kruszonka. PRODUKTY: 1 szklanka
mąki pszennej 2
jajka 0,5 szklanTrackback