ßßß
Warstwa truskawkowa :600 g truskawek1/2 szkl. cukru ( białego lub drobnego trzcinowego)2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wanilii w proszku (opcjonalnie)Ciasto :300 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli4 jajka1 szkl. cukru115 g masła100 ml. (= 1/2 szkl.) oleju , najlepiej ryżowego, bezsmakowego1 szkl. mleka1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoDo foremki :1 łyżka mąki1 łyżka miękkiego masłaTruskawki umyć, usunąć szypułki. Przekroić truskawki na pół lub na ćwiartki , jeśli są duże. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ziemnniaczaną z cukrem. Ciasto : Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia . Masło stopic w garnuszku i przestudzić. Do chłodnego masła dodać olej, wymieszać. Jajka z cukrem , ekstraktem waniliowym i szczyptą soli ubić na puch mikserem. Do jajek c ienkim strumieniem wlewać masło z olejem , mieszać mikserem. Następnie , mieszając staranie po dodaniu każdego składnika , do ciasta dodawać na przemian 1/3 mąki z proszkiem, połowę mleka , 1/3 mąki, resztę mleka i mąki . Tortownicę o śr. 23 cm. lub kwadratową foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . Papier posmarować masłem i oprószyć mąką. Pokrojone truskawki posypać cukrem z mąka ziemniaczaną , wymieszać i ułożyć truskawki w tortownicy /foremce tak, aby przkryły cały spód foremki . Na truskawki wylać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 bez termoobiegu. Piec ciasto 50-60 min ( sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). Ciasto przestudzić w foremce ok. 30 min i przełożyć na talerz tak, aby warstwa truskawkowa znalazła się na górze.
Kategoria:CIASTA Z OWOCAMIAutor(ka): hit2006 Czas publikacji: niedziela, 26 czerwca 2016 11:42OpcjePoleć znajomemu wpis „ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE”Polecane wpisyCIASTO CYNAMONOWECiasto cynamonowe Ciasto : 3 szkl. mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 1 szkl. cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 1/2 szkl. mleka 115 g masłJogurtowe ciasto z truskawkami (mała foremka 20x20 cm) 1 1/2 szkl. mąki tortowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 2 jajka 1/2 szkl. gęstego jTRUSKAWKOWIEC BARDZO TRUSKAWKOWYTruskawkowiec bardzo truskawkowy Spód : 220 g ciasteczek Digestive (pełnoziarnstych) 80 g masła Masa truskawkowa : 750 g truskawek ( 3 1/2 szkl. zmiksowanych ,Ciasto truskawkowo-cynamonowePamiętam czasy kiedy truskawki można było kupić w sezonie za 2-3 zł za kilogram. Wprawdzie było to w zamierzchłych czasach, ale wtedy mama kupowała je prawie coCiasto z czekoladą, truskawkami i kakaową kruszonkąMoje ulubione ciasto z pysznymi dodatkami, czekolada, truskawki a na wierzchu chrupiąca kakaowa kruszonka. PRODUKTY: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 0,5 szklanTrackback