Wykonanie

W styczniu modne są wpisy o tym, jak wykorzystać pozostałe po świętach resztki jedzenia. U mnie w lodówce nie zostało szczerze mówiąc zbyt wiele… :) Nie szalałam zbytnio w kuchni, ze względu na chorobę, i chyba tylko dzięki temu udało mi się przygotować wszystkiego w sam raz (choć domownicy nie obrazili by się pewnie, gdybym zdążyła upiec jeszcze jedno ciasto… ;) ).Zabrakło czasu na makowy przekładaniec, choć porcja masy makowej czekała przygotowana w lodówce. Żeby nie zmarowała się całkiem, już w nowym roku przygotowałam szybkie
makowe babeczki z
masłem orzechowym. Przepis wpadł mi w oko ze względu na dodatek
jabłek, zupełnie jak w makowcu Babci, moim ulubonym! Duża ilość
bakalii, dodatek
masła orzechowego i delikatna konsystencja ciasta to dodatkowe atuty. :) Polecam!

Składniki (na około 12 babeczek):150 g
masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)4 duże
jajka350 g domowej masy makowej (lub innej, ale dobrej jakości :) )3 łyżki
miodu1 łyżka
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią1
jabłko2 łyżeczki
proszku do pieczeniagarść
rodzynek sułtańskichgarść posiekanych
orzechów lub
migdałówDo dekoracji:100 g
czekolady gorzkiej lub deserowejłyżka
masłaorzeszki ziemne lub dodatkowa porcja
masła orzechowego, tym razem koniecznie bez kawałków
orzechówPiekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Formę na muffinki z dwunastoma gniazdami wykładamy papilotkami (koniecznie, babeczki są delikatne i inaczej trudno byłoby wyjąć je z formy).
Masło orzechowe ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym
jajku, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy masę
makową,
miód,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia i
jabłko, starte na tarce o grubych oczkach, mieszamy do powstania jednolitej masy. Na końcu dodajemy
rodzynki i
orzechy, jeszcze raz mieszamy.Gotowe ciasto przekładamydo formy na muffiny, wypełniając papilotki prawie do pełna.Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, lub dłużej, do „suchego patyczka”. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Czekoladę z
masłem roztapiamy w kąpieli
wodnej, polewamy wystudzone babeczki. Dekorujemy orzeszkami lub niewielkimi rozetkami z
masła orzechowego.



Oryginalny przepis pochodzi z tej strony . Zmodyfikowałam tylko troszkę. ;)

Twoja ocena:

Przepis:Data publikacji:2016-01-07Przygotowanie:25 MGotowanie/pieczenie:25 MCałkowity czas:50 MŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)