Wykonanie

Babeczki z wykorzystaniem domowej masy makowej. Na
maśle orzechowym, z
bakaliami,
polewą czekoladową i
orzeszkami ziemnymi. Osoby na diecie bezglutenowej, postępując ostrożnie (masa makowa wykonana w domu, bezglutenowy
proszek do pieczenia) łatwo przystosują ten przepis do swojej diety. Są pyszne, to praktycznie makowce w wersji mini ;-).Składniki na około 10 babeczek:150 g
masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)4 duże
jajka350 g masy makowej (np. z domowego przepisu)3 łyżki
miodu1
jabłko stare na tarce na dużych oczkachekstrakt
migdałowy - odrobina (w
masie makowej już był dodany)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło orzechowe, zmiksować. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia i powstania luźnej masy
maślanej. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, do połączenia.Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wypełniając papilotkę prawie do pełna.Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Dodatkowo:garść
orzeszków ziemnychPolewa czekoladowa:20 g
masła80 g
mlecznej czekoladyOba składniki umieścić w miseczce i roztopić w kąpieli
wodnej lub mikrofali. Ciepłą polewą udekorować babeczki, posypać
orzeszkami ziemnymi.Uwaga: słodkość babeczek w dużej mierze będzie zależała od słodkości masy makowej, ilość
cukru należy dobrać do smaku.Smacznego :-).