Wykonanie
***Nie znam osoby, która nie lubiłaby
masła orzechowego. Nie znam również takiej, która nie przepadałaby za piernikiem i wszelkimi korzennymi aromatami. Jako że sama uwielbiam zarówno jedno i drugie, postanowiłam połączyć oba smaki w jednym daniu. I tak powstał intensywnie
orzechowy (z ciekawym dodatkiem) piernik z
migdałami. Koniecznie spróbujcie!
***INTENSYWNIE
OWOCOWY PIERNIK Z
MASŁEM ORZECHOWYM/przepis własny/150 g obranej, dużej i mocno dojrzałej persymony2 duże
jajka65 g
mąki graham (niecałe pół szklanki)10 g
mąki z
migdałówłyżka
masła orzechowego kremowego Felixłyżeczka
przyprawy korzennejpół łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru pudru trzcinowegoduża kostka
mlecznej czekolady (ok.10 g)siekane
migdałymasło do natłuszczenia formyPersymonę zmiksować na mus w blenderze.Dodać
jajka,
proszek do pieczenia,
cukier puder,
masło orzechowe i ponownie zmiksować.Na koniec dodać przesianą
mąkę,
przyprawę korzenną i zmielone
migdały.
Czekoladę posiekać i również dodać do masy.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Ciasto przełożyć do natłuszczonego naczynia i posypać siekanymi
migdałami.Piec ok. 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie wyjąć, ostudzić i podawać.Smacznego!Inne przepisy z
masłem orzechowym znajdziesz na: http://www.felixpolska.pl/przepisy***Zapewne większość z Was wie, że
masło orzechowe jest bardzo zdrowe!
Moda na nie przyszła do nas z Ameryki, gdzie jest ono jednym z najpopularniejszych produktów. Rodzajów
masła jest wiele: kremowe, o obniżonej zawartości tłuszczu, a także zawierające kawałki
orzechów, również w połączeniu z
gorzką czekoladą. Do przygotowania piernika użyłam
masła kremowego, które dzięki delikatnej konsystencji doskonale połączyło się z pozostałymi składnikami. Osobiście uwielbiam je jeść rozsmarowane na gorącym toście. Świetnie smakuje również bezpośrednio ze słoika, a także... jako dodatek do wytrawnych dań, w szczególności
makaronu. A Wy z jakimi produktami najbardziej lubicie łączyć
masło orzechowe?
* Artykuł sponsorowany