ßßß

***INTENSYWNIE OWOCOWY PIERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM/przepis własny/150 g obranej, dużej i mocno dojrzałej persymony2 duże jajka65 g mąki graham (niecałe pół szklanki)10 g mąki z migdałówłyżka masła orzechowego kremowego Felixłyżeczka przyprawy korzennejpół łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru pudru trzcinowegoduża kostka mlecznej czekolady (ok.10 g)siekane migdałymasło do natłuszczenia formyPersymonę zmiksować na mus w blenderze.Dodać jajka, proszek do pieczenia, cukier puder, masło orzechowe i ponownie zmiksować.Na koniec dodać przesianą mąkę, przyprawę korzenną i zmielone migdały.Czekoladę posiekać i również dodać do masy.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Ciasto przełożyć do natłuszczonego naczynia i posypać siekanymi migdałami.Piec ok. 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie wyjąć, ostudzić i podawać.Smacznego!Inne przepisy z masłem orzechowym znajdziesz na: http://www.felixpolska.pl/przepisy***Zapewne większość z Was wie, że masło orzechowe jest bardzo zdrowe! Moda na nie przyszła do nas z Ameryki, gdzie jest ono jednym z najpopularniejszych produktów. Rodzajów masła jest wiele: kremowe, o obniżonej zawartości tłuszczu, a także zawierające kawałki orzechów, również w połączeniu z gorzką czekoladą. Do przygotowania piernika użyłam masła kremowego, które dzięki delikatnej konsystencji doskonale połączyło się z pozostałymi składnikami. Osobiście uwielbiam je jeść rozsmarowane na gorącym toście. Świetnie smakuje również bezpośrednio ze słoika, a także... jako dodatek do wytrawnych dań, w szczególności makaronu. A Wy z jakimi produktami najbardziej lubicie łączyć masło orzechowe?
* Artykuł sponsorowany