Wykonanie
To brownies z
orzechowym masłem to kolejne już brownies do mojej kolekcji. Choć piekę ostatnio sporadycznie, to najczęściej wybór pada właśnie na brownies - jedne z najlepszych i najszybszych do wykonania łakoci. W brownies z
masłem orzechowym rolę przewodnią pełni oczywiście to lekko słone smarowidło w wersji z kawałkami
orzechów. Bardzo oryginalne, bardzo
czekoladowe i bardzo smaczne brownies - jak zwykle zresztą. Polecam.

225 g ciemnej
czekolady, połamanej na kawałki225 g
masła300 g drobnego
cukru3
jajka, lekko roztrzepane75 g
maki1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
białej czekolady, posiekanej na kawałki200 g
masła orzechowego (arachidowego) wersja z kawałkamiPiekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o
boku 20 cm.
Czekoladę i
masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu (można to zrobić też w misce umieszczonej nad garnkiem z parującą
wodą). Odstawiamy.W oddzielnej dużej misce ubijamy
cukier i
jajka przez kilka minut do białości. Wlewamy rozpuszczoną
czekoladę i kontynuujemy ubijanie, aż masa będzie gęsta, po czym dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.Wylewamy masę do przygotowanej foremki i posypujemy wierzch
białą czekoladą. Za pomocą łyżeczki wykładamy w kilku miejscach
masło orzechowe po czym delikatnie końcem łyżeczki rozprowadzamy je, tak aby powstały "esy-floresy".Pieczemy przez ok 30-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na kwadraty.Przepis z książki Rachel Allen "Cakes"