ßßß
Babeczki czekoladowe z prostego przepisu na znanego 'murzynka' z dodatkiem truskawek i chocolate chips. Szybkie, proste do wykonania, z podstawowych składników i naprawdę długo utrzymujące świeżość. Mięciutkie, smaczne, uwielbiane przez dzieci :-).Składniki na 12 dużych sztuk:200 g mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonejpół łyżeczki proszku do pieczenia200 g drobnego cukru do wypieków60 g kakao135 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego2 jajka1 łyżka ekstraktu z wanilii80 ml jogurtu naturalnego lub greckiego125 ml mlekaDodatkowo:200 g truskawek, odszypułkowanych, podzielonych na ćwiartki50 g posiekanej gorzkiej czekolady lub chocolate chips, do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao - wymieszać, przesiać, odłożyć.Do naczynia wbić jajka, dodać cukier, wanilię, jogurt, mleko i olej. Wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać do połączenia się składników, nie dłużej.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Rozdzielić pomiędzy nie ciasto. Do każdej babeczki wcisnąć pokrojone truskawki, następnie wszystkie posypać posiekaną czekoladą lub chocolate chips .Piec w temperaturze 175ºC, bez termoobiegu (jesli to możliwe) przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).

A przed pieczeniem: