ßßß
Składniki5 pełnych szklanek maki1,5 szkl mleka2 jajka2 żółtka1/2 szkl cukrucukier waniliowy1/2 łyżeczki soli1/2 szkl roztopionego masła50g drożdżyNadzienie450g sera białego tłustego1 żółtkocukier waniliowycukier i sól do smaku400g truskawekPolewa50g białej czekolady3 łyżki śmietany 30%1 łyżeczka cukru waniliowegoSposób przygotowaniaW letnim mleku rozpuścić drożdże , dodać cukier , sól , cukier waniliowy , jajka , żółtka , miksując dosypywać mąkę . Rozpuszczone masło wystudzić , porcjami dodawać do ciasta , wyrobić gładkie , elastyczne ciasto , gotowe odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięciaDo sera dodać żółtko ,sól , cukier kryształ i waniliowy , wszystko dokładnie utrzeć , truskawki oczyścić , pokroić na mniejsze kawałkiWyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę , podzielić na 2-3 części , wałkować prostokąty , smarować serem , posypać pokrojonymi truskawkami , zwinąć roladki , ciąć na mniejsze kawałki , układać tak , aby jedno miejsce cięcia było na spodzie drugie na górze , zostawić do wyrośnięcia .Piec 35-40minut w temp. 175*CCzekoladę połamać , dodać cukier waniliowy i śmietanę , rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej . Na upieczonych i wystudzonych bułeczkach z polewy robić esy floresy




