ßßß
Na ok. 20 sztuk:ciasto:500 g maki50 g swiezych drozdzy1 szklanka mleka1 zoltko1 jajko50 g tluszcz (margaryna, maslo)50 g cukru1 opakowanie cukru waniliowegoszczypta solimasa serowa:250 g tlustego bialego sera50 g cukru1 zoltko1 opakowanie cukru waniliowegododatkowo: 1 jajkoDo cieplego mleka wkruszcy drozdze, wsypac lyzke cukru i lyzke maki, wymieszac do rozpuszczenia drozdzy, odstawic do wyrosniecia w cieplym miejscu pod przykryciem na 20 minut. Dodac pozostale skadniki ciasta (Maslo rozpuszczone i wystudzone). Zgniesc ciasto, odstawic do wyrosniecia na ok. 40 minut- do podwojenia objetosci. Nastepnie rozwalkowac na grubosc 2 cm, wykrawac okragla foremka lub szklana krazki, uskladac na 2 blachach wylozonych papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 15-20 minut. Ser przetrzec przez sito lub zmielic, dodac pozostale skladniki masy serowej i wymieszac. W srodku wyrosnietych buleczek zrobic okragle zaglebienia, w ktore nalozyc mase serowa.
Posmarowac roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200C ok. 30 minut na zloty kolor.
Przepis z ksiazki "Dobra kuchnia" wyd. Watra 1988r.