Wykonanie

Wspaniała
tarta z delikatnym i orzeźwiającym kremem
cytrynowym na bazie lemon
curdu . Krem jest tak pyszny, że naprawdę trudno się powstrzymać przed wylizaniem miski ;-). Krem
cytrynowy doskonale komponuje się z kruchym
ciastem i świeżymi
truskawkami. Pamiętajcie, że każde ciasto kruche od razu po wyjęciu z lodówki jest twarde, należy chwilę odczekać przed podaniem. Zachęcam do wypróbowania :-).Składniki na ciasto kruche:200 g
mąki pszennej120 g
masła, zimnego i pokrojonego w kostkę60 g
cukru pudruszczypta
soli2 - 3 łyżki zimnej
wodyMąkę pszenną przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
cukier,
sól, zimną
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 190ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut, do zrumienienia i wypieczenia
spodu. Wyjąć, całkowicie wystudzić.250 g
serka mascarpone, schłodzonego250 g lemon
curdu (kupnego lub domowego), schłodzonego2 łyżeczki
żelatyny w proszku lub 2 listki
żelatyny (opcjonalnie*)
Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej
wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, lecz powinna pozostać płynna.W misie mikera umieścić
mascarpone i lemon
curd, ubić do połączenia (końcówki miksera do ubijania piany z
białek) do otrzymania jednolitego, gęstego kremu.Przestudzoną
żelatynę wymieszać z odrobiną kremu
cytrynowego np. z 1 - 2 łyżkami (by nie było 'szoku' temperaturowego i by w kremie nie powstały grudki
żelatyny). Tak rozrobioną
żelatynę dodać do całości kremu i zmiksować do połączenia.Ponadto:600 g
truskawekcukier puder, do oprószeniaWykonanieNa wystudzony kruchy spód wyłożyć krem
cytrynowy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć
truskawki, można oprószyć
cukrem pudrem. Schłodzić i podawać.Przechowywać w lodówce.*
Żelatyna jest opcjonalna, ze względu na różne rodzaje
serków mascarpone i lemon
curdów dostępne na rynku. Ja jej nie dodawałam (konsystencję kremu widać na zdjęciu), ale jeśli krem
cytrynowy po zmiksowaniu (i po odstawieniu do schłodzenia) wyda się zbyt rzadki, należy ją dodać. Warto dodać także podczas upałów.Smacznego :-).

