Wykonanie

Składniki:Ciasto:180 g
masła200 g
mąki pszennej5
jajek1 szklanka
wodyszczypta
soliNadzienie:2 szklanki
bitej śmietany300 g
truskawekcukier puderPonadto:tłuszcz do formyWykonanie:1. Szklankę
wody zagotować z
solą. Do wrzącej
wody dodać
masło, a gdy sie rozpuści, dodawać
mąkę. Mieszać, aż ciasto stanie sie gęste, lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić z ognia i nie przerywając mieszania, wbijać po
jajku.2. Z ciasta łyżką formować ptysie i układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 25 minut w 220 st. C. Gdy ostygną, każdy przekroić, napełnić
bitą smietana i
truskawkami. Przykryć odcięta częścią i oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!

Powiązane wpisy:Lekkie ciasto z masą budyniową i
owocami.
Słoneczne ciasto z
owocami. Superszybkie ciasto ucierane.