Wykonanie
Oto kolejny sposób na wykorzystanie
truskawek. Przepis łatwy, szybki, sprawdzony, i co najważniejsze, skomponowany przez mnie. Początkowo chciałem zrobić sernik na zimno z
truskawkami, ale uznałem, że za dużo z tym roboty i będzie długo się ścinał w lodówce. Dlatego zmiksowałem
truskawki, dodałem kilka składników i tak przygotowałem piękny oraz pyszny deser z
truskawek, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu :)spód:15 okrągłych
biszkoptów2 łyżki
masłaBiszkopty zetrzeć blenderem na drobny pył. Dodać rozpuszczone
masło i dokładnie wymieszać. Foremki (bez dna) pokryć od wewnątrz cienką warstwą
oliwy z oliwek i ustawić na małym talerzyku przykrytym kawałkiem papieru do pieczenia (również natłuścić). W foremce ułożyć masę z
biszkoptów i
masła. Docisnąć. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut spód dobrze stężeje. W tym czasie przygotować masę
truskawkową.masa:150 g
truskawek3 łyżki
mascarpone1 łyżka
żelatyny2 łyżki zimnej
wody3 łyżeczki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoŻelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia.
Truskawki zmiksować w blenderze i przelać do rondelka. Dodać
mascarpone,
cukier puder, ekstrakt
waniliowy i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, dodać napęczniałą
żelatynę i mieszać do dokładnego rozpuszczenia składników. Odstawić do wystudzenia. Otrzymaną masę przelać do foremek na
ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Kiedy deser będzie gotowy, ostrożnie wyjąć z foremek, udekorować
truskawkami i podawać.Smacznego! :)