ßßß Cookit - przepis na deser truskawkowy, idealny

deser truskawkowy, idealny

nazwa

Wykonanie

Oto kolejny sposób na wykorzystanie truskawek. Przepis łatwy, szybki, sprawdzony, i co najważniejsze, skomponowany przez mnie. Początkowo chciałem zrobić sernik na zimno z truskawkami, ale uznałem, że za dużo z tym roboty i będzie długo się ścinał w lodówce. Dlatego zmiksowałem truskawki, dodałem kilka składników i tak przygotowałem piękny oraz pyszny deser z truskawek, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu :)
spód:
15 okrągłych biszkoptów
2 łyżki masła
Biszkopty zetrzeć blenderem na drobny pył. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Foremki (bez dna) pokryć od wewnątrz cienką warstwą oliwy z oliwek i ustawić na małym talerzyku przykrytym kawałkiem papieru do pieczenia (również natłuścić). W foremce ułożyć masę z biszkoptów i masła. Docisnąć. Całość wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut spód dobrze stężeje. W tym czasie przygotować masę truskawkową.
masa:
150 g truskawek
3 łyżki mascarpone
1 łyżka żelatyny
2 łyżki zimnej wody
3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Truskawki zmiksować w blenderze i przelać do rondelka. Dodać mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do dokładnego rozpuszczenia składników. Odstawić do wystudzenia. Otrzymaną masę przelać do foremek na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Kiedy deser będzie gotowy, ostrożnie wyjąć z foremek, udekorować truskawkami i podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/06/deser-truskawkowy-idealny.html