Wykonanie
Dieta norweska uznawana jest za jedną z najlepszych. Stworzono ją bowiem w
Oslo, w jednym ze szpitali uniwersyteckich a jego twórcami są profesjonalnie wyszkoleni lekarze do spraw żywienia. Tym samym, dieta ta jest nie tylko zdrowa, ale i skuteczna. Właśnie dlatego jest tak chętnie stosowana. Wpływ na to ma również fakt szybkich efektów, dieta trwa tylko 14 dni i w czasie jej stosowania można schudnąć nawet 10 kilogramów. Jak zauważają specjaliści, ponieważ jest dosyć restrykcyjna, nie powinno się stosować jej dłużej niż wskazali medycy. Po jej zakończeniu można dietę powtarzać, ale dopiero po minimum miesiącu.Żywienie w czasie stosowania diety norweskiej jest nieco monotematyczne . W skład codziennego jadłospisu wchodzą przede wszystkim
jajka oraz
grejpfruty, którymi trzeba zajadać się codziennie. Dla urozmaicenia, w dietę włączono też
seler naciowy,
marchew,
pomidora i
ogórka konserwowego. W jadłospisie znajduje się też
mięso, głównie
drób i
wołowina. Część posiłków stanowią też gotowane
ryby. Wyklucza się zaś całkowicie
sól,
olej,
napoje gazowane,
słodycze i
alkohol. Każdego dnia należy pić 2 litry niegazowanej
wody.Zakazane są potrawy smażone, mile widziane za to są te gotowane, duszone, pieczone w folii czy grillowane. Podstawą żywienia są śniadania, drugie śniadania oraz obiady a z kolacji rezygnuje się całkowicie.Dieta ta ma na celu przyśpieszenie przemiany materii, ale by była skuteczna, od osoby ją stosującej wymaga się dużej samodyscypliny. Nie tolerowane są jakiekolwiek ustępstwa czy odejście od ustalonego jadłospisu, dieta powinna być prowadzona od początku do końca, bez najmniejszych przerw. Aby uniknąć wystąpienia niekorzystnego efektu jo-jo, po zakończeniu diety norweskiej zaleca się spożywanie jak najmniejszej ilości produktów bogatych w
skrobię.Dzień 1Na śniadanie: 2
jajka na twardo a do picia
herbata,Drugie śniadanie: 3
jajka na twardo,
grejpfrut a do picia
herbata lub słaba
kawa,Obiad: 3
jajka na twardo,
surówka warzywna, 3 kromki
ciemnego pieczywa.Dzień 2Na śniadanie: 2
jajka na twardo,
grejpfrut,Drugie śniadanie: 3
jajka na twardo, gotowany
szpinak,
herbata lub
kawaObiad: 2 kotlety z
piersi z kurczaka bądź
jagnięciny, gotowane warzywa,
herbata.Dzień 3Na śniadanie: 2
jajka na twardo,
herbata lub
kawa,Drugie śniadanie:
mięso z kurczaka bądź
indyka,
grejpfrut lub
pomidor,Obiad:
Gotowana wołowina,
grejpfrut,
pomidor,
seler naciowy,
ogórki kiszone,
herbata bądź
kawa.Jedno jest pewne – chociaż dieta norweska zawiera w sobie niewielkie urozmaicenie, jeśli chodzi o dobór produktów spożywczych, to z całą pewnością każdy z posiłków jest sycący a osoba, która takową dietę stosuje, nie odczuwa głodu . Nie spada również jej samopoczucie, nie występuje uczucie zmęczenie, braku energii, apatii. Do organizmu dostarczane są wszelkie niezbędne wartości odżywcze. To również jedna z niewielu diet, w przypadku której bardzo rzadko występuje efekt jo-jo. Właśnie dlatego jest tak chętnie stosowana nie tylko przez Norwegów, ale osoby z całego świata, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów.